Tajland: Više od 1.000 spasilaca traga za dječacima zarobljenim u poplavljenoj pećini

Prošlo je sedam dana otkako se ne zna sudbina 12 dječaka i njihovog 25-godišnjeg trenera koji su ostali zarobljeni u pećini Tham Luang Nang Non na planini na sjeveru Tajlanda. Oni su istraživali ovo popularno turističko mjesto kad je jaka kiša izazvala odrone i zatvorila izlaze.

Rendžer nacionalnog parka u provinciji Chiang Rai upozorio je vlasti kada je nakon nekoliko sati pronašao bicikla ispred pećine. Ubrzo je počela akcija spašavanja. Dječaci su dobi između 11 i 16 godina. 

Spasilačke službe danima spuštaju hranu kroz rupe na vrhu pećine s nadom da će zarobljeni doći do nje. U akciji spašavanja učestvuje i veliki broj volontera koji rade na ispumpavanju vode. U pomoć je stigla i američka vojska, te britanski eksperti za pećine.

Članovi mornarice su ronili pet kilometara duboko u pećinu, ali nisu pronašli dječake ni trenera. Nažalost, niti jedan zvuk se nije čuo do sada prema kojem bi se spasioci orijentisali. Roditelji su očajni.

Kiša koja i dalje pada sprječava helikoptere da pronađu neke skrivene ulaze u pećinu i dronove da uoče toplinu tijela. Kiša otežava i ispumpavanje vode.
 

Prema riječima britanskog eksperta za pećine Vernona Unswortha, ovo nije toliko komplikovana pećina ali je jako duga i ima velike i male prolaze poput labirinta, pa se osoba može lako izgubiti ako ode dublje u pećinu, što se inače ne preporučuje. Problem je nivo kisika u njoj zbog nivo vode u njoj koji se povećava svakom kišom.

U akciji učestvuje 840 vojnika, 90 specijalaca, četiri helikoptera i brojne druge ekipe. Nažalost, ne postoje tehnologije koje mogu uočiti ljude duboko ispod zemlje.

Članovi porodice danima kampuju ispred pećine nadom da će ugledati svoje dječake. Širom Tajlanda svakodnevno se organizuju molitve za njihov prolazak i spas.