Više od 200.000 djece ušlo u brak u SAD-u proteklih godina, vjenčali i 10-godišnjakinje

Home

Više od 200.000 djece ušlo u brak u SAD-u proteklih godina, vjenčali i 10-godišnjakinje

Više od 200.000 dječaka i djevojčica vjenčali su se u Americi proteklih 15 godina. Među njima je bilo i djece od deset godina koji su ilegalno ušli u brak, zabrinjavajući su podaci koje prenosi Independent.

U većem dijelu Amerike nije dozvoljeno sklopiti brak prije 18. godine, ali svaka savezna država ima neke svoje izuzetke ukoliko roditelji daju saglasnosti za brak ili ako dođe do trudnoće.U tim slučajima, maloljetnicima je pod određenim uslovima dozvoljeno ući u brak prije 18. godine.

Guverner New Jerseya Chris Christie u maju je odbio potpisati zakon kojim bi njegova država postala prva koja je, bez izuzetaka, zabranila brak maloljetnicima. Christie je rekao kako bi se takav zakon sukobio s religijskim običajima.

Prema podacima grupe Unchained At Last, koja želi zabraniti sklapanje braka s djecom, najmanje 207 hiljada maloljetnika vjenčalo se u Americi između 2000. i 2015. godine. Brak su sklopile čak i dvije 10-godišnjakinje sa momcima od oko 30 godina te jedan 11-godišnji dječak sa djevojkom od 27 godina. Ovaj broj vjerovatno je daleko veći s obzirom da je deset država odbilo dati podatke o brakovima maloljetnika.

Fraidy Reiss, osnivačica grupe Unchained At Last, kazala je kako se "doslovno tresla" kad je počela prikupljati podatke.

"Potresa me činjenica da ima i one djece koja su vjenčana sa 13 ili manje godina, a najviše je djevojčica koje su se udale za muškarce starije i po više od 30 godina", rekla je Reiss.

Najviše je vjenčanih maloljetnika u New Jerseyu gdje je skoro 3.500 djece ušlo u brak između 1995. i 2012. godine.

Podaci govore kako je od ukupnog broja vjenčane djece više od 80 posto djevojčica sa 15, 16 godina.

Djeci od 12 godina dozvoljeno je sklopiti brak u Louisiani, dok je 11 saveznih država dozvolilo udaju 13-godišnjakinjama.

"Djevojčice iz gradova, srednje ili visoke klase, uglavnom se ne udaju mlade. Ovaj problem najviše je zastupljen u ruralnim i siromašnim sredinama", istakla je Jeanne Smoot, advokatica u nevladinoj organizaciji Tahirih Justice Center.

Podsjećanja radi, New York je prošlog mjeseca zabranio sklapanje braka mlađima od 17. godina. Prije toga, dječaci i djevojčice mogli su se sa 14 godina vjenčati uz saglasnost roditelja.

 

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavito: Sat, 07/08/2017 - 21:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top