Više od pola stanovnika Velike Britanije primilo prvu dozu vakcine

Aaa
Samo jedna doza cjepiva "Pfizera" i "BioNTecha" ili "Oxforda"/"AstraZenece" rezultira smanjenjem broja slučajeva zaraze za dvije trećine te joj je efikasnost u slučaju simptomatske zaraze 74 posto

Više od polovine ukupne britanske populacije primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, pokazuju najnoviji podaci. Dosad su prvu dozu u Britaniji primile najmanje 33.496.293 osobe.

Procjenjuje se da u Britaniji ukupno živi 66.796.807 stanovnika pa najnoviji brojevi upućuju na to da je više od polovine ljudi dosad vakcinisano prvom dozom. Na području Engleske do 24. aprila od ukupno 38.189.536 danih doza vakcina njih 28.102.852 otpada na prvu dozu.

Nove podatke do 24. aprila još trebaju dostaviti zdravstvene vlasti Velsa, Škotske i Sjeverne Irske.

Stručnjaci ističu da bi vakcina trebala staviti pandemiju pod kontrolu. Objavili su najnovije podatke, prema kojima su u Britaniji vakcine smanjile broj zaraženih te će vjerojatno smanjiti i širenje virusa.

Samo jedna doza cjepiva "Pfizera" i "BioNTecha" ili "Oxforda"/"AstraZenece" rezultira smanjenjem broja slučajeva zaraze za dvije trećine te joj je efikasnost u slučaju simptomatske zaraze 74 posto.Nakon dviju doza "Pfizerove" vakcine uočeno je 70 postotno smanjenje slučajeva zaraze i 90 postotno smanjenje broja simptomatskih slučajeva bolesti. Stručnjaci još prikupljaju podatke o efikasnosti obiju doza cjepiva "AstraZenece", no tvrde da njihovi podaci upućuju na to da su obje vakcine efikasne, prenosi Hina.