Više od sporta: Nova sportska dvorana je radost za učenike i sportiste u Orašcu

.
Izgradnja sportske dvorane u bihaćkoj MZ Orašac trajala je posljednjih 10 godina. Njeno otvorenje neposredno prije početka ove školske godine, obradovalo je ne samo đake i nastavnike, već i cjelokupno stanovništvo. Termini za treninge različitih sportova ali i ostalih aktivnosti skoro su popunjeni što dovoljno svjedoči kolika je bila potreba za ovakvim objektom u Ljutočkoj dolini...

Poslije rata i oslobođenja kada je bilo najvažnije vratiti život u Ljutočku dolinu, učenici povratnici nastavu su pohađali u privatnim objektima. Nakon što je škola obnovljena, te stvoreni uvjeti za normalno odvijanje nastave, to nije bio slučaj i sa sportskom dvoranom.

 

Tjelesni odgoj odvijao se u skučenoj prostoriji, a o ozbiljnijim treninzima nije se moglo ni razmišljati. Ovog septembra sve izgleda drugačije, kazale su nam između ostalog Adila i Dalila, učenice OŠ Orašac koje su odnedavno počele s treninzima kikboksa. Kako su nam potvrdile, u ranijim prilikama a u maloj prostoriji, treninzi se jednostavno nisu mogli obavljati na kvalitetan način.

 

Nije nova dvorana obradovala samo 170 učenika koji pohađaju ovu školu već i sve ostale stanovnike ovog kraja, ističe direktorica ove ustanove, Halida Dizdarević, navodeći kako sportsku dvoranu koristi sve više sportista i klubova.