Više osoba pod istragom zbog namještanja ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Više osoba, profesora i uposlenika Medicinskog fakulteta u Sarajevu te drugih posrednika pod istragom je zbog uzimanja novca radi namještanja ispita na ovoj visokoškolskoj ustanovi, saznaje iz pouzdanih izvora.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo nisu nam željeli otkrivati više detalja o istrazi osim kako je jedan profesor u pritvoru.

"Općinski Sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenom I. Š. zbog krivičnih djela primanja dara i drugog oblika koristi i primanja nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza te opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Istovremeno, više osoba je osumnjičeno u istom predmetu, a istraga je u toku", kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Saznajemo kako je osumnjičeni I. Š. bivši profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu koji je bio posrednik u ovom slučaju.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni u ovom predmetu su osobe inicijala K. B., njegov sin, zatim žena inicijala D. Š., te nekoliko uposlenika na Medicinskom fakultetu.

Prema našim saznanjima, jedna osoba posredovala je u namještanju ispita na način da se 300 KM uplati sekretaru fakulteta, a potom profesoru 600 KM za kolokvij ili između dvije i četiri hiljade za ispit.