Naša stranka Bosanska Krupa: Više poštovanja prema uspomenama na šehide Krupe

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa, održanoj 14. 3., podnijet je amandman Izeta Arnautovića, člana Općinskog odbora Naše stranke u Bosanskoj Krupi, da se za ovu godinu za 5.000 KM poveća stavka u općinskom budžetu koja se odnosi na održavanje Centralnog spomen obilježja i Spomen sobe u svrhu sanacije šehidskih mezarja u Pištalinama i Jezerskom. Amandman je usvojen.

Dosadašnji neadekvatan odnos prema spomenutim mezarjima pokazuje i činjenica da sam naziv budžetskog koda koji se odnosi na memorijalizaciju posljednjeg rata nije sadržavao ova mezarja. S ovim amandmanom upućen je i zahtjev da se u naziv budžetskog koda “Održavanje Centralnog spomen obilježja i Spomen sobe” dodaju i šehidska mezarja, što je također usvojeno.

„Svjedoci smo da postoji potreba za sanaciju, jer je veliki broj mezarja utonuo i zarastao u travu, i slično, ali isto tako neophodno je rješenje pitanja trajnog održavanja. Smatramo da je potrebno da rješavanju ovog problema posvetimo više pažnje, te u dogovoru, kako s organizacijama/udruženjima, tako i komunalnim preduzećem pronađemo rješenje za trajno održavanje mezarja, a ne samo u vrijeme kada je riječ o obilježavanju značajnih datuma i godišnjica“, rekao je Izet Sulejmanović, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Bosanske Krupe.