Vjernici u Aladža džamiji sinoć dočekali odabrani mjesec

S akšam-namazom, koji je klanjan u svečano otvorenoj Aladža džamiji, i vjernici u Foči dočekali su mjesec ramazan, javljaju Agencije.

U dvorištu džamije i u ovom veličanstvenom objektu nema gužve kao na otvaranju, ali, prema riječima Dženana efendije Krajišnika, imama Aladža džamije, posjete su trajale cijeli dan.

"Samo otvorenje Aladža džamije, hvala Allahu dž. š., proteklo je u najboljem redu i onako kako smo mi planirali i kako smo se nadali. Sve je bilo lijepo. Prvi dan nakon otvaranja ulijeva nadu u neke bolje dane. Mi smo već govorili da večeras s akšamom nastupa mubarek mjesec ramazan. Večeras se u Aladža džamiji klanja i prva teravija i cijeli ramazan ćemo ovdje imati organizovane iftare, tako da će ona tokom cijelog ramazana biti posjećena svaku noć. Ali, današnji dan ulijeva nadu da će Aladža da živi i poslije ramazana. Od ranih jutarnjih sati pa skoro do pred sam akšam zaista imamo veliku posjetu naših vjernika, Bošnjaka iz cijele BiH“, rekao nam je Krajišnik.

On dodaje da je ohrabren i pozivima grupa mladića koji su ga posjetili u ranim jutarnjim satima i s njim klanjali sabah-namaz.

Osim svakodnevnih iftara u narednih mjesec dana, na kojima se očekuju gosti iz džemata iz cijele Bosne i Hercegovine, započeto je i učenje podnevske mukabele, koja će se u vrijeme ikindije učiti i u preostale dvije fočanske džamije, Atik Ali-pašinoj i Carevoj džamiji.

Nakon završetka medrese, Dženan Krajišnik nije dugo radio u Islamskoj zajednici, na dužnosti imama u Foči je posljednje dvije godine, pa ga imenovanje za imama Hasan Nazirove džamije čini veoma ponosnim.

"Još uvijek te svoje lične utiske sakupljam. Za mene to predstavlja jednu veliku čast, veliki mubarek. To je nešto o čemu nisam ni razmišljao jer to je nešto o čemu nisam sanjao, s obzirom da imam, kao što ste kazali, kratak staž u Islamskoj zajednici. Radio sam u Medžlisu IZ Zenica i kada sam dobio poziv da dođem u Foču nisam ni razmišljao o ovome. Tek sada, po otvorenju Aladža džamije, kako se bližilo njeno otvorenje, nekako mi se javljala ta misao gdje sam ja u stvari došao. Ovo je jedna velika privilegija, velika čast i nadam se da će mi Allah dž. š. dati snage da onako kako treba iznesem ovaj teret", kaže Krajišnik.