Vjesnik jeseni: Prženi kesteni u Gradskom parku

asd
Jedan od simbola jeseni u Velikoj Kladuši i znak da je počela sezona kestena predstavlja prepoznatljiva slika u Gradskom parku gdje se svakodnevno prže i peku ovi šumski plodovi. Mujo je ovih dana počeo novu jednomjesečnu sezonu.

Kaže da je cijena za fišek kestena od 2.00 KM možda malo visoka, ali s obzirom na nabavnu cijenu kestena i visinu mjesečnog zakupa prostora, jednostavno ispod te cijene se skoro i ne isplati raditi. Tako kod Muje već ovih dana redovno svraćaju djeca, školarci, radnici na pauzi. Sezona kestena je tek krenula, već sad imaju odličan okus, a kako sezona bude odmicala, bit će i ukusniji.

Trenutno, prodajna cijena kestena po kilogramu kreće se između 3.00 i 6.00 KM,  a kilogram prženih i oguljenih između 10.00 i 15.00 KM. To su cijene koje se mogu primijetiti na društvenim mrežama, gdje vrijedni sakupljači ovih šumskih plodova često objavljuju da prodaju kesten po spomenutim cijenama.

Savršeni okusi ove šumske delicije trenutno su nam na raspolaganju i to jednostavno ne smijemo propustiti. Kuhani ili pečeni, slani ili slatki, kesteni su uvijek neodoljivi i jednostavno pored opadanja lišća, predstavljaju prvu asocijaciju kada pomislimo na godišnje doba jesen. Stoga, iskoristite svaki sunčani dan koji nam jesen ponudi, prošetajte šumom, usputno skupljajte kesten, a na kraju u društvu porodice ili prijatelja, uživajte u njegovom okusu.