VKBI: Rimac ne davanjem saglasnosti za Gavrankapetanovića drži u talačkom odnosu najvažniju medicinsku ustanovu

ć

Posljednjih sedmica bosanskohercegovačka javnost izložena je saopćenjima različitih subjekata koje se odnose na imenovanje generalnog direktora KCUS prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Neobjašnjivo je da se najrazvijenijim, najznačajnijim i najvećim medicinskim kliničkim univerzitetskim centrom u Sarajevu vlast Federacije BiH odnosi na način kojem svjedočimo. Ogorčenje velikog broja zaslužnih i istaknutih pojedinaca, udruženja branioca Bosne i Hercegovine, osvjedočenih ličnosti u oblasti kulture, umjetnosti, nauke, sasvim je jasna poruka vlastima Federacije BiH da odmah moraju reagirati, jer procesi mogu izmaći kontroli, saopćeno je danas iz VKBI.

Kako se dodaje, neshvatljivo je da neko odlukom i birokratskim ambicijama drži u talačkom odnosu najvažniju medicinsku ustanovu.

“Neshvatljvo je da jedna osoba, koja obavlja dužnost Federalnog ministra zdravstva gospodin Nediljko Rimac, birokratskim akrobacijama drži u talačkom odnosu najvažniju i najznačajniju medicinsku ustanovu ne davanjem saglasnosti za imenovanje generalnog direktora KCUS Ismeta Gavrankapetanovića.

Naravno, pogrešno je kompletnu farsu, za koju je najodgovornija Vlada Federacije BIH i samim tim i njen premijer, svoditi samo na ime uglednog ratnog hirurga, profesionalca i svjetski priznatog stručnjaka profesora Gavrankapetanovića, mada je to jasan pokazatelj da se nerealizovane ličnosti u svojim profesijama obavljajući državničke funkcije mogu poigravati sa integritetom i stručnošću dokazanih ličnosti, već se radi o dubljim strateškim problemima sa kojima se već duže vrijeme suočavamo”.

Poseban značaj cijele priče je u tome jer se radi o javnom zdravstvu, dodaju.

“Postojeća politikantska „farsa“ ne bi imala veliku pažnju, pa možda čak ni značaj u domaćoj javnosti, da se ista ne odnosi na javno zdravstvo, dakle na najosjetljiviji segment svakoga društva i države koji se potencijalno tiče svakog građanina, svakoga čovjeka.

Aktuelni odnos Federalnog ministra zdravstva, ministara u Vladi Federacije, a na koncu i prvog ministra – Premijera Federacije Bosne i Hercegovine potpuno je neprihvatljiv, pogrešan i iskazuje katastrofalan nivo svijesti i odgovornosti spram najvažnijih pitanja u našem društvu”.

Za kraj su pozvali da se bez odlaganja okonča imenovanje generalnog direktora KCUS-a.

“Posebno treba akcentirati da još uvijek ni Upravni odbor KCUS, dakle upravljačka struktura koja u ime Federacije BIH i kantona upravlja KCUS, nije imenovan u zakonskoj proceduri već ima status „vršioca dužnosti“, što ukazuje na neko „vanredno stanje“. Dozvoliti da se u statusima vršioca dužnosti upravlja liječenjem ljudi od kojih im zavisi život, milionskim iznosima javnog novca za različite potrebe KCUS, ukazuje na pogubnost i ozbiljnost stanja u kojem se nalazimo.

Stoga apeliramo i zahtjevamo od Federalnog ministra zdravstva, Vlade i premijera Vlade Federacije BIH da odmah i bez odlaganja okončaju imenovanje generalnog direktora KCUS, kao i svih ostalih upravljačkih struktura – Upravnog i Nadzornog odbora KCUS”.