Vlada FBiH pokreće strategiju prevencije: Mladi sve više žrtve narkomanije

,

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) reagira na zabrinjavajući trend sveprisutne ovisnosti u društvu, posebno među mladima. Krajem prošle godine, prihvatila je inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za izradu sveobuhvatne strategije prevencije ovisnosti. Dok narkotici postaju sve dostupniji i jeftiniji, Vlada želi koordiniranim pristupom uključiti relevantna ministarstva kako bi suzbila ovu ozbiljnu društvenu prijetnju.

Izvještaj ističe zabrinjavajuće trendove, uključujući činjenicu da je zabilježen slučaj ovisnosti o kokainu kod djeteta od samo 12 godina. Dok su neki narkomaniju u BiH shvatili kao unosan biznis, Vlada FBiH prepoznaje hitnu potrebu za strategijom koja će adekvatnije adresirati problem.

Vlada FBiH djeluje reaktivno kako bi adresirala ovu problematiku, prihvaćajući inicijativu za izradu strategije prevencije ovisnosti.

Formirat će radnu skupinu koja će uključivati predstavnike relevantnih ministarstava, a koordinirat će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauka. Cilj je stvoriti preventivne mjere i aktivnosti koje će pridonijeti smanjenju troškova povezanih s ovisnošću u sektorima zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, unutrašnjih poslova, pravosuđa te doprinijeti boljem stanju društva.

Uprkos blagoj kaznenoj politici, trendovi ukazuju na sveprisutnost narkomanije među mladima, s rastućim brojem ženskih ovisnika.