Vlada FBiH uskoro bi trebala ograničiti cijenu peleta. Predviđene i ogromne kazne

**

Vlada FBiH uskoro bi trebala ograničiti cijenu peleta, tačnije, na narednoj sjednici, potvrđeno je Feni iz Vlade.

Prethodno je Vlada RS na sjednici održanoj 3. novembra ograničila cijenu peleta, U tom entitetu ona iznosi 480 KM plus PDV po toni, do kraja marta 2023.

Za kompanije koje budu kršile odluku, kako je navedeno, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM. A za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

Cijena tone peleta u FBiH kreće se između 700 i 750 KM.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je jučer kako očekuje da će institucije Federacije BiH slijediti primjer Vlade RS i ograničiti cijenu peleta. Vlada RS je donijela Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Sve kako bi došlo do harmonizacije cijene peleta u oba entiteta u najkraćem mogućem roku.

“U momentu kada se cijeli svijet suočava sa krizom energenata, a posljedično tome i rastom cijena, institucije RS su pokazale odgovornost i senzibilitet prema građanima. Na osnovu inicijative novoizabranog predsjednika RS Milorada Dodika, Vlada je usvojila Odluku o ograničenju cijene peleta. Primarno vodeći računa o svakom čovjeku u RS”, poručio je Košarac.

Košarac je podsjetio na nedavnu odluku Vijeća ministara BiH. Njome je uvelo privremenu zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. januara 2023. godine.