Vlada RS kupuje Sarajevo gas. Spremili 10 miliona maraka

sa

U sklopu strateškog projekta gasifikacije Republike Srpske, Vlada RS posredstvom Investiciono-razvojne banke i fondova kojim banka upravlja, pokrenula je proceduru preuzimanja vlasništva nad preduzećem Sarajevo gas iz Istočnog Sarajeva.

Za taj poduhvat spremna je da investira oko 10 miliona konvertibilnih maraka. Ovom strateškom odlukom, Vlada RS će kontrolisati gasnu distributivnu mrežu.

Stvorit će time preduslov za njeno širenje na istok – od Šekovića do Istočnog Sarajeva, i kasnije dalje, prema Trebinju, prenosi RTRS.

Kompanija Sarajevo gas iz Istočnog Sarajeva gazduje distributivnom mrežom. Trenutno je kompanija sa 45 posto u vlasništvu državnih fondova. To su Akcijski, Penzijski i Fond za restituciju RS.

Većinski vlasnik sa preostalih 55 odsto ipak su investicioni fondovi, kastodi banka i mali akcionari.

Svima njima je Vlada ponudila nominalnu otkupnu cijenu manju od 1 KM za svaku akciju. A predmet ponude je nešto više od devet miliona akcija.

Preliminarni dogovor za preuzimanje akcija, sa fondovima prodavcima, već je postignut. Preostaje oko pet procenata malih akcionara. Oni tek treba da se izjasne.