Vlada USK predlaže ukidanje obaveznog izmirenja komunalnih obaveza prilikom registracije vozila

Home

Vlada USK predlaže ukidanje obaveznog izmirenja komunalnih obaveza prilikom registracije vozila


Vlada Unsko-sanskog kantona uputila je u skupštinsku proceduru, po skraćenoj proceduri, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima kojim bi se ukinula odredba zakona koja predviđa izmirenje svih komunalnih usluga prilikom registracije vozila.

Na inicijativu poslanika u Skupštini USK Damira Hodžića, a na po prijedlog Jasmina Burnića, ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, Vlada USK uputila je u skupštinsku proceduru izmjenu člana 36. Zakona o komunalnim djelatnostima Unsko-sanskog kantona.

Predloženom inicijativom brisao bi se stav (3) člana 36. Zakona o komunalnim djelatnostima kojim je je propisano da se "registracija svih vrsta vozila ne može ostvariti kod Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova poslova kantona, bez prethodno izmirenih obaveza davaoca i korisnika komunalnih usluga".

Ukratko, građani USK koji žele registrovati svoje vozilo, mogu to uraditi, između ostalog, pod uslovom da su izmirili sve obaveze po pitanju komunalnih usluga javnom komunalnom preduzeću u svojoj općini.

"Veliko je nezadovoljstvo građana zbog ove odredbe jer se zna da komunalna poduzeća sredstva koja dobijaju po različitim osnovama ne upotrebljavaju za razvoj poduzeća, nego za tekuću likvidnost, a ovo je svojevrsni namet na građane koji je na granici ustavnosti", kazao je premijer USK Husein Rošić.

Prema riječima Damira Hodžića, poslanika u Skupštini USK koji je pokrenuo inicijativu za ukidanjem sporne odredbe, čak i 2012. godine, kada je Zakon donesen, pojedine odredbe su bile sporne i nisu se primjenjivale.

"Tek početkom ove godine, MUP USK je potpisao sporazum sa komunalnim preduzećima, nakon čega su se, primjerice, u Bihaću počela retroaktivno naplaćivati i dugovanja iz prethodnih godina po pitanju komunalnih usluga ili u suprotnom niste mogli registrovati vozilo. Lično smatram da registracija vozila nema ništa sa plaćanjem ili neplaćanjem usluga nekom drugom javnom preduzeću. To bi trebale biti dvije odvojene stvari. Skupština je takav Zakon usvojila, ali mislim da je to jedna manjkavost i namet koji treba otkloniti", rekao je Hodžić za naš portal.

On ističe da ako neki građanin nije plaćao smeće nekom javnom preduzeću, postoji zakonski način kako se može natjerati takva osoba da plati dugovanje, tj. tužba, a ne preko registracije vozila.

"Postoji i Pravilnik na nivou države koji govori o tome kako se vozila registruju i u njemu se nigdje ne spominje plaćanje komunalnih naknada. Izmjenom, odnosno brisanjem ovog člana, omogućilo bi se da se registracija vozila odvija prema državnom Pravilniku i Zakonu o saobraćaju, a ne, ovako, kroz plaćanje komunalnih računa", objasnio je Hodžić, dodajući da općinama nije u interesu da se ukine ovaj član Zakona, jer one direktno ubiru sredstva kroz te naknade.

Prema dostupnim informacijama, slične odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima trenutno su na snazi u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

 

(Izvor: Klix)

Topic
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 21:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top