Vladi Kosova upućen zahtjev za ujedinjenje podijeljenog grada

Politički cilj ove deklaracije je nama jasan i to nije neka nova ideja, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić

Na prijedlog aktuelnog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija, održana je sjednica Skupštine grada s koje je Vladi Kosova upućen zahtjev za pripajanje sjevernog dijela grada južnom, kojim bi rukovodio Bahtiri, javlja RTK. 

Većinom glasova odbornika u Južnoj Mitrovici usvojen je prijedlog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o iniciranju ujedinjenja Mitrovice. Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je istakao da će biti gradonačelnik svih građana, bez obzira na etničku pripadnost. Srbima u Mitrovici je poručio da će, ukoliko dođe do ujedinjenja, biti tretirani bolje nego do sada. 

- Pozivam Prištinu da omogući funkcioniranje ove naše teritorije, kao što je to bilo nekada, a ja ću biti predsjednik svim građanima u ovoj općini, bez obzira na nacionalnost. Svi građani će biti povlašteni, a ne oštećeni. Želim mir, želim dodati da na svijetu nema nikog ko bi promijenio mišljenje Agima Bahtirija, niti je Agima Bahtirija inspirirala bilo koja politička stranka. Ovo je moj lični zahtjev i uvjeravam vas da nikad nisam imao razgovore s nekim liderom o takvom prijedlogu - kazao je Bahtiri. 

Dodao je da Srbima na sjeveru garantira da niko od njih neće ostati gladan, kao i da im neće biti uskraćeno pružanje zdravstvenih usluga. Međutim, predsjednik Srpske liste Goran Rakić ovaj Bahtirijev potez ocijenio je kao nezakonit. 

 

- Politički cilj ove deklaracije je nama jasan i to nije neka nova ideja, a zapravo, cilj je da nas protjeraju s naših vjekovnih ognjišta. Imamo samo jednu poruku za njih, mi ćemo možda sutra biti gladni, bit ćemo žedni, ali bit ćemo odlučni u borbi da istrajemo i da ostanemo na našim vjekovnim ognjištima - kazao je Rakić.

Građani Sjeverne i Južne Mitrovice su podijeljenog mišljenja kad je u pitanju Bahtirijev zahtjev za ujedinjenje Mitrovice, navodi se, uz ostalo, u izvještaju RTK.