Vladimir Putin vjeruje samo u svoje: Ruske vakcine su najsigurnije, nije bilo smrtnih slučajeva

asd
Prošle godine Rusija je prva na svijetu odobrila vakcinu protiv korona virusa, ali je od tada polako napredovala u imunizaciji svog stanovništva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da su ruske vakcine ‘dokazano najsigurnije i najefikasnije’ i naglasio je da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa njihovom upotrebom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u petak da su ruske vakcine “dokazano najsigurnije i najefikasnije” i naglasio da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa njihovom upotrebom.

On je, na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pohvalio odgovor svoje zemlje na pandemiju COVID -a 19 i njenu efikasnost u proizvodnji vakcina, ali je izrazio žaljenje zbog zabrane kupovine u pojedinim zemljama koje su prema njegovoj ocjeni politički motivirane, prenosi Beta.

Prošle godine Rusija je prva na svijetu odobrila vakcinu protiv korona virusa, ali je od tada polako napredovala u imunizaciji svog stanovništva.

Slab tempo vakcinacije djelomično se pripisuje skepticizmu javnosti prema vakcinama uslijed kontroverznih signala vlasti.

Stručnjaci su postavili pitanje da li će Rusija uspeti da ispuni vladin cilj da vakciniše više od 30 miliona od 146 miliona ljudi u zemlji do sredine juna, a skoro 69 miliona do augusta.

Putin je u petak ponovo pozvao Ruse da se vakcinišu, ali i strane državljane da posjete Rusiju kako bi primili vakcinu protiv korona virusa, rekavši da će narediti vladi da odmah počne sa razmatranjem svih aspekta tog pitanja kako bi se vakcinacija stranaca što prije realizirala.

On je, u govoru na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, naglasio potrebu za jačanjem međunarodnog odgovora na klimatske promjene, napominjući da je topljenje “permafrosta” (vječnog leda) glavni izazov za ruski arktički region.

“Imamo čitave gradove sagrađene na vječitom ledu”, rekao je. “Šta će se dogoditi ako sve počne da se topi?”

Putin će se 16. juna u Ženevi sastati sa predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, sa kojim će, prema najavama američkih i ruskih zvaničnika, razgovarati i o klimatskim promjenama i naporima na suzbijanju korona virusa, prenose agnencije.

Izvor: