Vlasnik kuće u kojoj su se otrovali radnici iz BiH: Bojler je servisiran prošle godine, ali papire nisam dobio

Hrvatska
Stanovnici Resnika uvjereni su da je do ove nesreće došlo zbog lošeg održavanja kuće

 

Zbog trovanja ugljen monoksidom iz bojlera, u Zagrebu je preminula jedna, a povrijeđeno još šest osoba. Riječ je o državljanima BiH koji su u Hrvatsku došli raditi. Unajmili su kuću, ali u njoj nisu proveli ni jedan puni dan. Vlasnik kaže - sve se redovito održavalo.

Ispred kuće u Resniku sinoć se odvijala prava drama. Bili su tu policajci, vatrogasci i čak četiri vozila Hitne pomoći. Sve kako bi se pomoglo sedmorici radnika iz BiH otrovanih plinom u unajmljenoj kući.

Loše održavanje

Stanovnici Resnika uvjereni su da je do ove nesreće došlo zbog lošeg održavanja kuće.

- Takve su kuće, takva je nova gradnja, to jest stara. Nema tu puno ulaganja - kazao je Ivan iz Resnika.

- Ovo znači da ljudi ne drže do servisiranja i do čišćenja. E sad, kakav je on imao bojler to nemam pojma, ali da definitivno treba paziti na to, to da - kazao je Ibro iz Resnika.

Međutim, vlasnik kuće Marijan Kukas, koji je sinoć tek i primio ove radnike kao podstanare tvrdi da se kuća redovito održava i da je majstor nedavno utvrdio da s bojlerom nema problema, piše RTL.

- Već 10 godina ljude držimo unutra, sve je relativno u redu. Bojler je u redu. Prošle godine mi je tu bio čovjek, kaže nemam tu šta servisirati, sve je u redu. Pregledao ga je, nisam ni papire nikakve dobio, to je ono najgore - rekao je Kukas.

Povrijeđeni radnici usred noći prevezeni su tri zagrebačke bolnice gdje im je pružena pomoć. Pedesetsedmogodišnjak, koji je bio i najstariji među njima, preminuo je od trovanja plinom. Neki mlađi već su se i oporavili.

Terapija kisikom

- Noćas negdje iza ponoći, u ponoć i 20 su dovedena dva mlađa muškarca, 95. i 97. godište s početnim simptomima trovanja ugljen monoksidom - kazao je doktor u KBC Sestre Milosrdnice Aljoša Šikić.

Dodao je da su oni u stabilnom stanju.

- Jutros su negdje oko sedam sati su otpušteni na kućnu njegu. Tokom noći su bili na terapiji kisikom - istakao je Šikić.

Ovaj događaj upozorenje je svima koji imaju plinske instalacije za grijanje. Tragedija u Resniku mogla je biti i puno veća jer da su radnici iz BiH zaspali uz plin, do jutra niko ne bi bio živ.

 

FOTO: GORAN STANZL / PIXSEL