Vlast u RS-u opet traži slamku spasa: Da li će opozicija ponovo pružiti ruku?

asdasd
Politička scena u bh. entitetu Republika Srpska često se čini kao pokvarena ploča jer se svako malo vrati na početak sa istim prizvucima i sloganima, i naravno, istim akterima.

Prema dobro oprobanom receptu za vladajuću koaliciju, prvo u svom kranjem cilju bez zadrške udaraju po opoziciji uz najbrutalnije uvrede, koristeći sve alate propagande, a onda ih suptilno kroz potrebu tzv. jedinstva zovu u novi topli zagrljaj.

Svako veće pitanje ove, ali i prethodnih godina, koje je označavalo početak fabriciranja nove političke krize iz RS-a s prenosom na nivo Bosne I Hercegovine započinjao je SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom uz pratnju vokala Nenada Stevandića (US), Nedeljka Čubrilovića (DEMOS), Petra Đokića (SP), Dragana Čavića (NDP) i najnovijeg Darka Banjca (NPS).

U zatišju političkih igara članovi opozicionog SDS-a, PDP-a I DNS-a za vladajući režim u RS-u su izdajnici srpskog naroda, poltroni političkog Sarajeva, Bakira Izetbegovića, britanski agenti i pijuni međunarodne zajednice.

No kada vladajuća koalicija dođe na prag da preuzme punu odgovornost za svoje velike najave koje su kreirane samovoljno, Dodik i partneri kreću u kampanju otopljavanja odnosa sa opozicionarima kroz medijske pozive i nabacivanja svojevrsne grižnje savjesti - nije dobro ne stanu uz njih u ključnom momentu. I kao što je dobro poznato, opozicija u RS-u je već nekoliko puta nasjela i bila izigrana, a zatim ponovo odbačena do naredne Dodikove potrebe.

I sada je ponovo došao taj trenutak potrebe.

Ono što je važno za Republiku Srpsku nema i ne smije da ima stranački predznak”, kaže danas lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodaje da bi ono što ugrožava RS trebalo svi da odbace i da stanu u jedan stroj.

Dok SNSD poziva opoziciju na razgovore u vezi sa zakonima o povlačenju nadležnosti, što predstavlja podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i direktnu destabilizaciju Bosne I Hercegovine, što su ocjene domaćih faktora i međunarodne zajednice, iz SDS-a i PDP-a se ne oglašavaju.

Opozicionari su u prethodnim sedmicama bili dosta uvjerljivi u izjavama da više neće imati posla sa Dodikom i njegovim igrama zarad ličnih interesa te da se treba okrenuti pitanjima kriminala i korupcije i istinskim životnim problemima građana. To su pokazali neučešćem pri glasanju na posljednjoj posebnoj sjednici NSRS-a kada je nestala i dvotrećinsku većinu.

No, da li je to baš tako ili će ipak ponovo sjesti na klupu za rezervne igrače SNSD-a i ponovo zavrtiti staru istrošenu ploču pokazat će dani pred nama.

Za vladajuću kliku vremena je sve manje jer su sami sebi postavili rokove, a bez političkog jedinstva Dodikova igra neće imati smisla, a pitanje je da li će imati I dovoljnu podršku u Narodnoj skupštini RS-a što su pokazale posljednje dvije sjednice.