New York Times: Vlasti u Krajini neprijateljski nastrojeni prema migrantima

.
Ugledni američki list The New York Times ponovno je pisao o migrantskoj krizi u našoj zemlji. Ovog puta osvrnuli su se na situaciju u Krajini, te su napisali kako su vlasti ovog dijela Bosne i Hercegovine postale veoma neprijateljski raspoloženi prema migrantima.

 

Napisali su i kako su nedavno postavljene policijske blokade kako bi se spiječio novi priliv migranata. 

 

"Vlasti u Krajini, koja graniči s Hrvatskom koja je članica Evropske unije u srijedu navečer su poslale specijalne snage u migrantski kamp u blizini grada Bihaća kako bi umirile proteste hiljade migranata zbog navodnog policijskog prebijanja migranta", stoji u tekstu The New York Timesa.

 

Nadalje stoji da se osoblje Međunarodne organizacije za migracije, koja upravlja sa svih sedam migracijskih kampova u Bosni, povuklo iz kampa Lipa prije dolaska specijalne policije. 

 

"Policajci su ispalili nekoliko upozoravajućih metaka u zrak kako bi ugasili nemire migranata koji su na njih bacali kamenje. U međuvremenu, u dva migrantska kampa u Bihaću, u kojima je smješteno preko dvije hiljade migranata, urađeni su testovi na koronavirus. Njih osam bilo je pozitivno na ovaj virus i to je prvi put da je infekcija koronavirusa pronađena u IOM-u", stoji u tekstu.

 

Dodaju kako su svi migranti s blagim simptomima, ali da su uprkos tome smješteni u javnu bolnicu u Bihaću, što je uznemirilo stanovnike ovog grada. Dodatan razlog za brigu je taj što su dva migranta pobjegla iz izolacije. 

 

Napisali su i kako su vlasti u Krajini postale neprijateljski raspoložene prema hiljadama migranta zarobljenih u njihovoj regiji posebno prema onima koji nisu u kampovima. Procjenjuje se da oko 2.5000 migranata spavaju na otvorenom u bijednim, nehigijenskim uvjetima u Bihaću i drugim okolnim gradovima. Zbog toga su se pojavile i skupine koje migrantima prijete protjerivanjem i nasiljem.

 

"Ove godine je oko 10.500 migranata ušlo u siromašnu Bosnu koja se nikada nije oporavila od brutalnog rata koji se vodio od 1992. do 1995. godine. Frustrirani što ostali dijelovi Bosne ne dijele migracijski teret, krajiške su vlasti prošle sedmice odlučile spriječiti nove dolaske migranata. Policija sada na glavnoj magistrali vraća migrante. Nekoliko stotina ljudi, uključujući i ženu i djecu, skinuto je iz autobusa i vozova i ostalo zarobljeno u blizini grada Bosanska Otoka, bez pristupa hrani ili skloništu", stoji u tekstu. 

 

Krajiške vlasti također su uvele zabranu prevoza migranata vozovima, autobusima ili taksijima, te im zabranili da se okupljaju na javnim mjestima. Kako piše, The New York Times, stanovnicima je zabranjeno da iznajmljuju domove migrantima. 

 

Amnesty International je ovaj potez opisao diskraminatornim i nesmotrenim. 

 

Peter Van der Auweraert iz agencije za izbjeglice IOM-a upozorio je da ovakvi događaji samo podstiču ionako nestabilnu situaciju. 

 

"Zabrinut sam da bi situacija mogla izmaknuti kontroli, u smislu demonstracija lokalnog stanovništva i migranata. Također sam zabrinut što se upuštamo u humanitarnu katastrofu ako nemamo dovoljno smještaja kada stigne zima", rekao je Van der Auweraert. 

 

Van der Auweraert je dodao i kako nedostatak prostora za smještaj migranta i odbijanje lokalnih vlasti u nekim drugim mjestima BiH da prihvate migrante ostavlja hiljade ljudi beskućnicima u Krajini, koji spavaju u parkovima ili napuštenim zgradama bez pristupa medicinskoj njezi ili ponekad čak i hrani.

 

Podsjetili su da je BiH 2017. godine postala usko grlo za hiljade migranata sa Sredozemlja, Azije i Sjeverne Afrike koji traže bolji život u Evropi, kada je EU zatvorila svoje granice. Naime, do tada su migranti u BiH bili samo privremeno, no kada je Hrvatska poduzela dodatne korake kako bi spriječila prekogranično kretanje ostali su u regiji sjeverozapadne Bosne.

 

Grupe za ljudska prava više puta su optuživale hrvatsku policiju za premlaćivanje migranata, nelegalno oduzimanje njihovih stvari i ilegalno vraćanje u Bosnu. Hrvatska policija negira navode.