Vlasti u Madridu uvode nova ograničenja vozačima zbog zagađenja zraka

Grad Madrid zabranio je pristup centru većini benzinskih i dizel vozila u pokušaju da poboljša kvalitet vazduha u jednoj od najzagađenijih prijestonica Evrope.

Policija je patrolirala danas na desetinama prilaznih tačaka u radijusu od pet kilometara – uključujući aveniju Gran via i Trg Puerta del Sol, radi blokade svih automobila osim onih koji su izuzeti, uključujući elektronska ili hibridna vozila.

Ogromne saobraćajne gužve i veliki broj starijih i dizelskih vozila, kao i česte pojave suhe klime bez vjetra, doprinijeli su visokom nivou azot-dioksida u Madridu koji nije u skladu sa odredbama EU.

Vlasti Madrida nadaju se da će da sustignu druge evropske prijestonice kao što su London, Pariz, Berlin ili Oslo, koji su već uveli saobraćajne restrikcije kako bi poboljšali kvalitet vazduha.

Ines Sabanes, gradski zvaničnik za ekologiju i saobraćaj, rekla je da će Madrid nastaviti sa primjenom mjera protiv zagađenja.

- Mi ne možemo priuštiti inverziju ekoloških politika, niti to mogu gradovi, niti cijela planeta jer je riječ o zdravlju - rekla je ona.