Vode li Dodikovi ultimatumi Bosnu i Hercegovinu u ustavnu krizu?

.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. juna 2023. godine održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio vanredne okolnosti i donio Odluku o izmjeni pravila Ustavnog suda i brisao odredbu člana 39. čime je onemogućena eventualna blokada ovog suda, a nakon povlačenja sudije Zlatka Kneževića.

Član 39. odnosio se na pitanje odgađanja sjednice i glasi:

"Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština RS se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati".

Jedini sudija iz bh. entiteta RS u Ustavnom sudu BiH je Zlatko M. Knežević. Njega je Narodna skupština RS u aprilu ove godine pozvala da podnese ostavku, a iz Ustavnog suda su između ostalog naglasili da niti jedan zakonodavni ili izvršni organ nema ustavnu nadležnost da "povuče" sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

 

Knežević je potom obavijestio Skupštinu RS da će nakon bolovanja, na kojem je trenutno, podnijeti zahtjev za prijevremenu penziju.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik postavio je ultimatum Ustavnom sudu BiH te kazao da ukoliko Ustavni sud ne povuče odluku, bit će zakazana sjednica NSRS na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u ovom entitetu i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa Bosne i Hercegovine. 

Prema njegovim najavama, sjednica će biti održana u utorak, 27. juna.

Iz Ustavnog suda BiH su kazali da je 'nesumnjivo da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja'.

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić komentirao je za aktuelnu situaciju te kazao da, ukoliko se ove prijetnje iz entiteta RS ostvare, Bosna i Hercegovina će se naći u ustavnoj krizi.

 

Foto:Arhiv