Vodostaj Save u porastu duž cijelog toka

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, a vodostaj Une u Bihaću je iznosio 104 centimetra, dok je izmjereno 275 centimetara vodostaja rijeke Sane u općini Sanski Most.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,48 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 32 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37 m3/s.

Spreča se izlila i priobalno poplavila blizu 50 ha, dok se situacija u općini Gračanica smiruje i stabilizuje u odnosu na stanje od jučer, kada su zbog jakog pljuska i suženih odvodnih kanala bila ugrožena četiri stambena i pomoćna objekta u MZ Donja Orahovica. Voda na tim lokacijama se povlači zbog stabilizacije vremenskih prilika. Visina vodostaja Spreče na mjernom mjestu (Karanovački most) trenutno iznosi 328 cm (300cm - kritična tačka kada se preuzimaju redovne odbrane od poplava).

Vodostaji rijeka i pritoka na području Kantona 10 su u opadanju.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je visok sa tendencijom pada.

U toku noći je došlo do stagnacije vodostaja rijeke Bosne u Kaknju, dok se u Žepču povukla u korito. Svi putni pravci su prohodni.

U Maglaju se provode redovne aktivnosti, nakon povlačenja vode saobraćaj se odvija normalno ispod podvožnjaka na ulazu u grad sa južne strane.

Vodostaj svih rijeka na području općine Zavidovići je, usljed kiše tokom vikenda i topljenja snijega, dosta visok, ali za sada ne predstavlja opasnost za putnu i stambenu infrastrukturu.

U odnosu na jučer stanje na području Zenice se normalizuje. Podvožnjak u naselju Blatuša nakon povlačenja rijeke Bosne u korito je prohodan, kao i pješačka staza. Također, podvožnjak u mjestu Orahovica je prohodan. Bosna se povukla u korito i za sada nema opasnosti od ponovnog izlijevanja.

Vodostaj Trebižata na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 6:45 sati, iznosio je 249 cm, dok je jučer iznosio 269 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

Na području općine Busovača došlo je do obilnih padavina usljed čega je došlo do izlijevanja rijeka iz svojih vodotoka, bez većih posljedica i ugrožavanja ljudskih i materijalnih dobara, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.