Vodotoranj je otvoren! Do vrha se može i panoramskim dizalom

asd
Posjetitelji će od subote moći obići obnovljeni vodotoranj i uživati u veličanstvenom pogledu s njegovog vrha. U obnovu vodotornja utrošeno je blizu 47 milijuna kuna koje je sakupilo oko 7000 donatora

Vukovarski vodotoranj, simbol grada i Domovinskog rata, nakon tri godine obnove zasjat će večeras u predivnim bojama, s hrvatskom zastavom na devetmetarskom jarbolu na vrhu.

Vodotoranj se otvara, ali nažalost bez uzvanika zbog epidemioloških mjera. No, ipak će od sutra posjetitelji moći obići obnovljeni vodotoranj i uživati u veličanstvenom pogledu s njegovog vrha. U obnovu vodotornja utrošeno je blizu 47 milijuna kuna koje je sakupilo oko 7000 donatora iz Hrvatske i inozemstva.

– Želim još jednom zahvaliti svima koji su se odazvali ovoj akciji te medijima koji su pratili projekt. Svi su pokazali zajedništvo te smo nadišli probleme i promišljanja. Rezultat je to što smo dobili najponosnije mjesto u Hrvatskoj. Prezadovoljan sam učinjenim i puno mi je srce. Očekivali smo da će radovi trajati upola kraće, ali kada se ovo vidi, svi problemi padaju u drugi plan – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U vodotoranj visine 50-ak metara, koji je tijekom rata pogođen je s više od 600 granata utrošeno je oko 160 tona čelične konstrukcije, 84 tone čelične armature, te 500 kubika betona, na stotine metara elektro instalacija… Do vrha se može panoramskim dizalom, koji ima četiri stanice, ili pak preko 211 stepenica kroz unutrašnjost Vodotornja.

U prostoru nekadašnjeg spremnika za vodu nalazi se Memorijalna soba kroz koju se proteže Memorijalna staza opremljena multimedijalnom opremom koja prikazuje vukovarsku bitku, Vodotoranj, stradanje grad. Na samome vrhu su i tribine, zaštitna ograda kao i dva dvogleda koja pružaju, kako je rečeno, najponosniji pogled u Hrvatskoj. Uređen je i okoliš, gdje se nalaze dječje igralište, amfiteatar s tribinama koje gledaju na Dunav, parkiralište, staze, rasvjeta, caffé bar.

Od sutra će posjetitelji moći obići ovo impozantno zdanje za što će, kako neslužbeno doznajemo morati platiti ulaznicu u visini od 65 kuna.

Pogledajte VIDEO