Vozači u BiH nezadovoljni: Led je na cestama, vozila “plešu” i okreću se

Veliki broj saobraćajnih nesreća desio se u BiH u protekla dva dana zbog snježnih padavina i teških uslova na cesti.

Iako su snježne padavine prestale prije više od 12 sati, na pojedinim cestama su i dalje veoma loši uslovi za vožnju.

Čitatelj portala Fokus.ba poslao je video u kojem je vidljivo da je iznimno opasno voziti na pojedinim dionicama puta od Jablanice do Sarajeva.

“Dionica Hidrocentrala Grabovica – Jablanica je kritična za vožnju, posebno oko Mosta Begića i Begovića. Vozila doslovno ‘plešu’ po cesti. Jako je loše očišćeno i kod tunela Crnaja. Led je na cesti, vozila ‘plešu’ i okreću se. Od Čelebića do Sarajeva dobro je očišćeno”, naveo je ovaj vozač.

Iz BIHAMK-a vozače pozivaju na oprez.

Zbog ugaženog snijega i poledice, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnom pravcu Jablanica-Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Drvar, Tomislavgrad-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad.

Zbog niskih temperatura koje pogoduju formiranju poledice savjetujemo pojačan oprez na svim putnim pravcima. Posebnu pažnju skrećemo na dionice magistralnih puteva M-17 Konjic-Drežnica, M-16 Kupres-Livno-Kamensko i M-16.3 Kazaginac-Prisika.

Zbog nepovoljnih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici R-419 Rakitno – Blidinje.

„Vozače na svim putnim pravcima pozivamo na maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno“, istakli su iz BIHAMK-a.

Pojačan je promet vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog loših uslova za vožnju u Crnoj Gori zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Hum-Šćepan Polje.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren granični prelaz Bosanski Novi-Dvor.

Izvor: