Vozućani i na ovogodišnjem Maršu mira: Da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi srebrenički genocid!

Home

Vozućani i na ovogodišnjem Maršu mira: Da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi srebrenički genocid!


Na Marš mira ''Nezuk-Potočari'' u ranim jutarnjim satima iz Vozuće je krenulo 10-tak osoba, a njih petoro već je sinoć stiglo u naselje Nezuk u općini Sapna odakle je danas krenuo ovogodišnji Marš mira.

Vozućani su se priključili ostalim učesnicima, a na put idu kako bi odali počast ubijenima u julu 1995. godine i obilježili 22. godišnjicu genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice i Podrinja. Učesnici ovog pohoda tokom tri dana prelaze put od 110 kilometara u tri etape.

''Nije prvi put da idemo na Marš mira. Ovo je prilika da odamo počast ubijenima u genocidu. Idemo trasom kojom su oni tražili spas od neprijatelja – 'putem spasa'. Kroz sam pohod i ove godine slušat ćemo predavanja, odnosno prisustvovat ćemo historijskim časovima o dešavanjima tih julskih dana. Želimo zapravo iskazati svoje poštovanje prema onima koji su nevino ubijeni'', kaže Eldin Imamović, jedan od organizatora iz Vozuće.

Njihova glavna poruka s kojom su otišli na ovaj put je ''Da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi srebrenički genocid''.

Pomoć i podršku u samom odlasku na ovaj put dobili su od Vijeća MZ Vozuća, drugih mjesnih zajednica, te susjedne općine Banovići, kao i pojedinaca.

Posljednji dan, Vozućani će u Memorijalnom centru Potočari klanjati dženazu ubijenim Srebreničanima, nakon čega se vraćaju u Vozuću.

Podsjetit ćemo, da se nakon 1995. godine i genocida, nekoliko hiljada Srebreničana i Podrinjaca doselilo na područje Vozuće. Neki su i danas tu, osnovali svoje porodice i počeli život na ovom teritoriju. Stoga, među onima koji su krenuli na Marš mira, upravo su i osobe koje vode porijeklo iz Podrinja, ili su čak i preživjeli ovu tragediju.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 08/07/2017 - 12:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top