Vratio se iz Austrije i pokrenuo biznis: Ko jednom kupi jaja uvijek se vraća (FOTO)

U zadnjih nekoliko godina trend je odlaska iz Bosne i Hercegovine. Ti odlasci su borba za preživljavanje. Međutim, malo je očekivano da se neko vrati iz zapadnoeuropskih zemalja.

Jedan od tih „neobičnih“ povratnika je Senad Garabin koji je prije mjesec dana izgradio farmu koka u mjestu Lug, općina Prozor-Rama. Senad je rođen u Mostaru 1988. godine, a njegovi roditelji su u to vrijeme živjeli na Lugu u kući koju je izgradio njegov djed doselivši iz Višljana, također u općini Prozor-Rama. U ratu porodica Garabin odlazi u Jablanicu gdje su kasnije kupili kuću te ostaju tu živjeti. Bolest rano uzima Senadovu majku.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja odlazi na studij mašinstva uz rad u Beč u Austriju. Pred kraj studija zasniva vlastitu porodicu, te prekida studij pred sami kraj. Prije tri godine vraća se iz Austrije u Jablanicu kako bi bio stalno sa svojom porodicom. Jakom voljom uvijek je pronašao posao.

senad-koke2222.jpg

 

Prije nekoliko mjeseci, u najvećem trendu odlaska iz BiH, odlučuje pokrenuti farmu domaćih koka nosilica.

”Prije nego što sam započeo sa ovom farmom najprije sam se informirao. Pretraživao sam internet, odlazio na neke farme kako bih iz prve ruke naučio i počeo sa vlastitim uzgojem. Zasukao sam rukave i ovdje na Lugu, na našoj porodičnoj zemlji započeo sam sa gradnjom. Svega nekoliko dana radio je zidar, a ostalo sam uradio svojim rukama. Sve što je do sada uloženo vrijedi otprilike 15.000 KM”, kaže Senad o svojoj farmi.

Farma domaćih koka nosilica smještena je na Lugu, nedaleko od magistralnog puta M 16-2, Jablanica – Prozor. Trenutno broji 250 koka koje su smještene u čvrsto izgrađenom objektu za noćenje i nošenje jaja, dok je prehrana uglavnom na prostoru od 2 dunuma ograđenom da koke ne odlutaju ili da ne stradaju od kojekakvih grabljivica. Tu su i dva psa čuvara koji prate dolazak svih nepoznatih i nepozvanih posjetitelja.

O tome što je Senada potaklo da se posveti farmi koka kaže:

”To je bila najprije ljubav prema životinjama, a uz to je korisno. Zadovoljstvo i profit zajedno. Prve koke sam nabavio u Kokaproduktu iz Ljubinja. Trenutno imam 250 koka. Sada koke nose dnevno oko 170 komada jaja. Sve se može prodati i ko jednom odnese školjku jaja uvijek se vraća. Najvažnije u ovom poslu je poštenje i korektnost, a na taj način se najbolje reklamira proizvod.”

JAJA.jpg

Senad je otkrio i čime hrani koke.

‘Sve je domaća hrana. To su kukuruz, pšenica ponajviše. Već sam posijao 20 dunuma kukruza i pšenice kako bih imao vlastitu hranu. Sve se može stići i postići samo je važno da čovjek sebi pravilno postavi prioritete u životu”, rekao je Senad.

Tokom razgovora saznajemo da planira proširenje farme sa drugim vrstama koka.

”Za svoj posao se ne bojim, jer volim životinje i sa kupcima uspostavljam domaćinski odnos”, zaključio je Senad. Što drugo ostaje nego slijediti svoje ideje, vizije i biti uporan u radu. Svi koji žele kupiti domaća jaja mogu kontaktirati na broj: 061 061-004.

Izvor: