Vršnjačko i nasilje u porodici u USK u porastu- gdje smo zakazali?

sa

 

Na posljednjoj sjednici Vlade USK-a prezentirani su izvještaji Ministarstva unutrašnjih poslova o nasilju u porodici i vršnjačkom nasilju u Unsko – sanskom kantonu tokom prošle godine.

Naglašeno je da su obje pojave u porastu i date smjernice za postupanje u smislu prevencije i edukacije. Iako se na tome kontinuirano radi, neophodno je očito mnogo više angažmana svih u lancu odgovornosti.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a tokom prošle godine prijavljeno je 157 slučajeva nasilja u porodici što je povećanje za deset slučajeva u odnosu na godinu ranije. Najveći broj slučajeva evidentiran je Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu.

Zahvaljujući javnim istupima žrtava ali i brojnim kampanjama u kojima se one ohrabruju da prijave nasilje, činjenica je da i dalje ima onih koji u svoja četiri zida trpe zlostavljanje svih vrsta. Prema relevantnim podacima kojima raspolaže MUP, značajan je broj povratnika u vršenju ovog krivičnog djela.

Kako govori analitika ovog socijalnog fenomena, u 110 slučajeva nasilje je učinio suprug, dok su u pet prijavljenih slučajeva supruge počinile nasilje nad svojim muževima. U porastu je i prisutnost vršnjačkog nasilja. Evidentirano je 45 slučajeva, 56 počinilaca i 40 žrtava vršnjačkog nasilja.

Ključ rješavanja problema je u konstantnim edukacijama, smatraju u MUP-u.