Vrtić u istoj zgradi, škola u blizini: Staviti van snage odluku o formiranju izolatorija u ŽIŠ-u

.
Na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba o formiranju Izolatorija u đačkom domu ŽIŠ, Vijeće roditelja učenika naše škole (Srednja Elektrotehnička škola) je na sjednici koja je održana 21.10.2020. godine donijelo zaključak: “Vijeće roditelja učenika Srednje Elektrotehničke škole smatra da je Odluku Vlade KS-a o formiranju izolatorija u đačkom domu ŽIŠ potrebno staviti van snage, zbog posljedica po zdravlje naše djece kao i nastavno-tehničkog osoblja“, a na osnovu kojeg je pokrenuta gore navedena Inicijativa.

 

U obrazloženju navod da je u navedenom objektu smješten vrtić, a 50-ak metara dalje je objekat Srednje Elektrotehničke škole koju pohađa oko 560 učenika. Stav Vijeća roditelja učenika naše škole je da se ovakvom Odlukom ugrožava nastavni proces, kao i zdravlje šire populacije.

 

Naime, 560 učenika i njihovi roditelji, kao i nastavno-tehničko osoblje i njihove porodice, čine cca 2000 ljudi, koji bi u slučaju provođenja Odluke bili direktno izloženi zarazi Covidom 19.

 

Napominjemo da u svim pozitivnim zakonskim aktima prava djece su iznad svih prava, a pravo na zdravlje je ustavna kategorija za koju nema kompromisa kao što i stoji u članu 5. i članu 6. Okvirnog zakona o OSNOVNOM I SREDNJEM OBRAZOVANJU U BOSNI I HERCEGOVINI koji je Parlamentarna skupština BiH na sjednici Predstavničkog doma,održanoj 27. juna 2003. godine, i na sjednici Doma naroda, održanoj 30. juna usvojila,a na osnovu čl.IV.4.a) i II.4.) Ustava Bosne i Hercegovine. Još jednom napominjemo i tražimo da se navedena Odluka stavi van snage. Nadamo se da ćete iznaći mogućnosti i razumijevanja u rješavanju ove inicijative i na taj način potvrditi gore navedene članove Okvirnog Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a samom potvrdom istih nama i vama i svima zajedno garantuje da smo na pravom putu u ostvarivanju zagarantovanih prava koje proizlaze iz Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Upravni odbor Vijeća roditelja je u potpunosti podržao zaključak Vijeća roditelja Srednje elektrotehničke škole a koji glasi:

 

„Vijeće roditelja učenika Srednje Elektrotehničke škole smatra da je Odluku Vlade KS-a o formiranju izolatorija u đačkom domu ŽIŠ potrebno staviti van snage, zbog posljedica po zdravlje naše djece kao i nastavno-tehničkog osoblja“.