Vučić čestitao Erdoganu

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, tokom telefonskog razgovora čestitao je predsjedniku Turske i lideru Stranke pravde i razvoja (AKP) Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) na pobjedi tokom lokalnih izbora održanih jučer.

Kako su javili mediji u Ankari, Vučić je Erdoana pozvao ubrzo nakon objavljivanja prvih neslužbenih rezultata, prema kojima su AKP i njeni saveznici dobili 45 posto glasova.

- Vučić je rekao da se raduje nastavku saradnje između dvije države te da Srbija Tursku smatra "istinskim prijateljem". Naglasio je i opredjeljenje za daljnju izgradnju čvrstih bilateralnih odnosa - prenose turski mediji.

Dodaje se i da je predsjednik Srbije iskazao nadu da će Erdoan posjetiti ovu zemlju tokom obilježavanja 140 godina od uspostave diplomatskih odnosa, prenosi Avaz.

Vučić je na kraju razgovora s predsjednikom Turske i AKP-a naglasio da se na Srbiju može računati kao na "pouzdanog partnera s kojim će se dalje razvijati politički i ekonomski odnosi, kao i svi drugi oblici saradnje, uz međusobno razumijevanje i poštivanje".

Na jučer održanim lokalnim izborima u Turskoj izašlo je čak 84 posto upisanih birača. AKP je dobila najviše glasova, no izgubila je Ankaru i Dijarbakir, nije uspjela opoziciji preoteti Izmir, a, prema svemu sudeći, poražena je i u Istanbulu.

AKP jeste ostala vodeća stranka, ali je porazima u dijelovima zemlje gdje je većinsko kurdsko stanovništvo i velikim gradovima kažnjena za sve lošiju ekonomsku situaciju.