Vučić: Napraviti ćemo 5.000 dronova samoubica

r
Dron je naoružan minobacačkom minom 60 milimetara koju proizvodi valjevski "Krušik"

Tokom prikaza najnovijih proizvoda Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije krio zadovoljstvo. Između ostalog Vučić je govorio o promjenama u savremenom ratovanju i svim izazovima koje ono nosi. 

 

- Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizovane po mestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost dejstva i djelovanja na bilo kojem delu teritorije, plus dodatno ojačanje - rekao je Vučić.

Naročiti akcenat Vučić je stavio u uvođenje drona-samoubice Komarac-1 u naoružanje Vojske Srbije. Naime, dron je naoružan minobacačkom minom 60 milimetara koju proizvodi valjevski "Krušik". Uopšte, radi se o konceptu jednosmjernih dronova za uništavanje različitih tipova ciljeva uz malu cijenu koštanja. 

- Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te Komarce, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pješadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete Komarce i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju - zaključio je srbijanski predsjednik. 

 

Foto : Arhiva