Vučić se obraća naciji: Putin je za svoje interese iskoristio pitanje Kosova

.
Naša situacija je promijenjena na gore, i poslije izjava Vladimira Putina, koji je pitanje Kosova postavio drugačije u interesu Rusije, poručio je Vučić

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i tom prilikom je govorio o nekoliko važnih tema. 

Kako je ranije najavio, ovo obraćanje dolazi u trenucima koji su od velikog značaja za Srbiju i da je od posebnog interesa da građani čuju sve informacije o tome šta se radilo, kao i o potezima i odlukama čelnih ljudi.

- Prethodnih deset godina suočili smo se sa mnogim krizama. Suočili smo se sa katastrofalnom finansijskom krizom, kada je na računu bilo svega 60 miliona eura, koliko određeni tajkuni imaju u slamaricama - kazao je Vučić i podsjetio na krizu izazvanu velikim poplavama, kao i migrantsku krizu i onu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Vučić je svoje obraćanje podijelio na deset tačaka.

- Tačka jedan je put Srbije. Prvi put imamo jasnu većinu građana Srbije protiv ulaska u EU, u procentima 44 protiv, a 35 je za. Moja je poruka je da će Srbija biti snažnija na evropskom putu, uprkos brojevima. Najviše investicija dolazi iz EU - istakao je predsjednik Srbije.

On je naveo da želi građanima ukazati "da je važno to što je pravedno, ali da u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav, a pravde još manje". Poručio je da će Srbija nastaviti sa reformama i u tom smislu je ukazao na to što su Reporteri bez granica ukazali na poboljšanje u oblasti medija.

- Moja poruka je da se Srbija nalazi na evropskom putu - naglasio je Vučić.

Tačka dva je pitanje Kosova. 

- Obavili smo važne razgovore kako sa predstavnicima međunarodne zajednice, obavili smo i pokušaje razgovora sa predstavnicima Prištine. Otkako je na vlasti Aljbin Kurti, imamo za 50 posto uvećan broj napada na Srbe na Kosovu. Naša situacija je promijenjena na gore, i poslije izjava Vladimira Putina, koji je pitanje Kosova postavio drugačije u interesu Rusije. Putin braneći svoje poteze je povukao argument koji nije lagan.Putin će im reći dodatno da je na Krimu sproveden referendum, to može i da kaže za Lugansk i Donjeck - rekao je predsjednik Srbije. 

Obraćanje Vučića još uvijek traje.

FOTO: SCREENSHOT