Vučić: Srbija nastavlja evropski put ali čuva prijateljske odnose sa Rusijom

232323
On je izrazio nadu da će i sukob u Ukrajini uskoro biti okončan i da će zavladati trajni mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 26. aprila na sastanku sa predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Federalne skupštine Rusije Leonidom Sluckim da će Srbija nastaviti svojim evropskim putem, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Vučić je, kako se navodi u saopćenju Predsjedništva Srbije, izrazio nadu da će i sukob u Ukrajini uskoro biti okončan i da će zavladati trajni mir.

Ekonomski razvoj Srbije

Vučić je na sastanku istakao da će i tokom svog novog mandata najviše pažnje posvetiti ekonomskom razvoju Srbije, a na sastanku je bilo riječi o razvoju srpsko-ruskih bilateralnih odnosa, uključujući sferu energetike, kako se navodi u saopćenju, uz očekivanje da se uskoro dogovore uslovi nabavke plina.

Srbija plin uvozi isključivo iz Rusije, dok iz domaće proizvodnje, prema podacima Agencije za energetiku, podmiruje oko 13 posto neophodnih količina tog energenta.

Vučić je u novembru prošle godine u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cijena plina za Srbiju neće biti promijenjena, odnosno da će biti ograničena na 270 dolara za hiljadu kubnih metara do maja 2022.

Predstavnik Ruske Dume Slucki je, kako se navodi u saopćenju, govorio o tome kako Rusija vidi sukob u Ukrajini, ali bez daljih detalja.

Sastanak nije bio najavljen

Ovaj sastanak Vučića i Sluckog nije bio prethodno najavljen.

Istog dana, Vučić se sastao sa sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried).

Na tom sastanku bilo je riječi o o dijalogu Kosova i Srbije, eurointegracijama Srbije i regionalnoj saradnji, ali i situaciji u Ukrajini.

Srbija, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi.