Vučić: Srbija se dobro pripremila za zimu, gas nas spašava

.
Cijena gasa otišla nagore četiri do pet puta za posljednjih devet dana

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se Srbija dobro pripremila za zimu kada su u pitanju energenti i uložila dosta novca, da će imati dovoljno gasa, ali i da je počela da troši rezerve zato što ugovorene količine na dnevnom nivou nisu dovoljne da podmire potrebe.

Vučić je odgovarajući na pitanje da li će Srbija imati dovoljno gasa tokom zime, jer je počela da troši rezerve i šta će biti sa strujom, pošto je posljednjih dana zabilježena natprosječna potrošnja rekao da su zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom rezerve gasa danas 650 miliona kubnih metara.

Dobro se pripremili

On je dodao da je napravljen i dobar aranžman sa Bulgargasom juče i da kreću dodatne količine u pravcu Srbije da bi se trošilo manje rezervi.

- Nas gas danas spašava. Zahvaljujući panonskim elektranama TETO Novi Sad i TETO Pančevo možemo da preživimo - rekao je Vučić i napomenuo da to ne bi bilo moguće da se Srbija oslanja samo na ugalj i hidro potencijale.

Istakao je da se Srbija dobro pripremila, ali da je cijena gasa otišla nagore četiri do pet puta za posljednjih devet dana.

- Bila je 250 eura za hiljadu kubnih metara gasa, a jutros ne može ispod 1 550 da se dobije - ukazao je Vučić.

Srbija kupovala jeftinije

On je dodao da je Srbija kupovala jeftinije, ali da će sada i Austrija i Mađarska i druge zemlje morati da počnu da troše rezerve i da će time cijena gasa i električne energije da raste.

Vučić je istakao da Srbija i dalje drži izrazito nisku cijenu struje i gasa za domaćinstva i da to predstavlja način da se pomogne građanima, ali i firmama da mogu da ostanu u lancu proizvodnje u različitim oblastima industrije.

- Za nas je energetska infrastruktrua od presudnog značaja - rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je odgovarajući na pitanje o snabdjevenosti gasom da je zahvalan Srbiji, jer u ovom trenutku jedina ozbiljna količina gasa u Mađarsku dolazi iz pravca Srbije i svaki molekul gasa je stigao.