Vučić u čudu nakon što je vidio rusko oružje: Čini mi se kao bajka

Predsjednik Srbije posjetio Komandni centar vježbe "Slovenski štit 2019"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je Komandni centar vježbe "Slovenski štit 2019", kao i ruske sisteme protuzračne odbrane (PVO) postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su raketni sistemi S-400 i "pancir".

Vučić je, obilazeći sisteme S-400 i "pancir" koji su dopremljeni u Srbiju gdje će učestvovati na vježbi "Slovenski štit 2019", rekao da ovako nešto nije vidio, prenio je RTS.

- Bio sam na njihovim aerodromima, ovakvo nešto nisam vidio, prosto kada čitate i gledate na sajtovima i u novinama, mislite da nije istina, da je nemoguće, čini vam se da je bajka - rekao je Vučić.On je dodao da su sistemi "pancir" i S-400 strašno oružje.

Vučić je naveo da bi i Srbija voljela da ima ovakvo naoružanje, ali da ga ne može priuštiti. 

- U ovom trenutku jedino kad bi nam Rusija ostavila. Drugačije ne bismo mogli da priuštimo - rekao je Vučić.

On je napomenuo da je riječ o sistemima koji garantiraju sigurnost za generaciju koja dolazi.

- Srbija drastično ojačava vojne kapacitete, iako je mala zemlja. Nedovoljno smo jaki, ali smo jači nego što smo bili - dodao je predsjednik SrbijeVučić je rekao da je Srbija naručila jedan sistem "pancir", koji je fantastičan. 

- On gađa sve leteće objekte, posebno dronove i rakete, na daljini od 80 kilometara sve vidi, teško je ometati radar, imaju raznovrsni pristup. Naši ljudi su presretni, obučavaju se - rekao je Vučić.

Sistem S-400 trijumf je prouvavionski i proturraketni sistem koji je prvi put 2007. godine ušao u operativnu upotrebu Oružanih snaga Ruske Federacije.

Ovaj sistem koristi četiri rakete različitog dometa i ima mogućnost detektiranja stelt letjelica na daljini od oko 150 kilometara.

Njegov radar omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 570 kilometara.

Nakon vježbe u Srbiji, S-400 će biti vraćen u Rusiju.

Izvor: