Vučić u UN-u: Želimo graditi mostove, ne zidove

,
Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svijet nije postao ni bolje ni bezbjednije mjesto, rekao je

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručivši da želi graditi mostove, a ne zidove, ali i da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svijet danas suočen.

 

 

Mir je postao zabranjena riječ, a jedina vrijednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na djelu primjena dvostrukih aršina. Napomenuo je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

Obaveza, a ne izbor

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

- To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složit ću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosljedno pokazuje - rekao je Vučić, podsetivši na poziv na primjenu istog principa na sve članice UN-a.

Te apele, ističe, kontinuirano "upućujemo već decenijama."

Naveo je da Srbiji neki "danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavat ćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne mijenjamo, bez obzira na višestoljetno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom".

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsjednik “jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posljedica.

Propali pregovori

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svijet nije postao ni bolje ni bezbjednije mjesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

- I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbjednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdijevanja hranom i lijekovima. Rješenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji  rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je optužio kosovskog premijera Albina Kurtija za, kako je rekao, nasilje nad Srbima na Kosovu. Podsjetio je da je prošle sedmice, održana još jedna u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, gdje se sastao sa Kurtijem.

- Jedna mala zemlja poput Srbije, podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke samostalnosti, daje primer borbe za pravo, ono koje je ovde ukinuto, u ovoj zgradi, i svojom neveliko snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svijet - poručio je Vučić i dodao:

- Mi nismo mijenjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN.