fbpx Vučjak kod Bihaća ostaje prihvatni centar za migrante

Vučjak kod Bihaća ostaje prihvatni centar za migrante

Home

Vučjak kod Bihaća ostaje prihvatni centar za migrante

Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini, kojim je predsjedavao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, danas je na sastanku potvrdio je da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća.

Stav predstavnika Delegacije EU u BiH da neće finansirati smještaj migranata na ovoj lokaciji, članovi Štaba su ocijenili neutemeljenim i argumentovanim, pa čak i da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u BiH.

Posebno je kritikovan navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice sa Hrvatskom. Također, predstavnik Unsko-sanskog kantona, policijski komesar Mujo Koričić, istakao je da je izmještanjem migranata iz parkova i privatnog smještaja na Vučjak, situacija u gradu Bihaću mnogo bolja, posebno sa sigurnosnog aspekta.

U cilju daljnjeg rastrećenja pritiska na taj kanton, razmotrit će se i mogućnost smještaja migranata u centru „Duje“ u Doboj Istoku. 

Na sastanku su razmatrana i pitanja o kojima će delegacija BiH razgovarati na sastanku sa predstavnicima Evropske unije sredinom mjeseca u Briselu, a koja se odnose na aktuelnu migrantsku situaciju u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Topic
Objavio: Wed, 03/07/2019 - 08:23
Back to top