Vukanović: Mijatović je Dodikov igrač, tražio da se sa stola ukloni zastava BiH

.
Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ocijenio je za N1 kako će kandidatura potpredsjendika SDP-a za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vojina Mijatovića, omogućiti pobjedu lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Vukanović: Prije svega to je dio Dodikove predizborne kampanje koji je beskrupulozni makijavelista. Vjerno sprovodi sve ono što se od njega traži. Treba podsjetiti da je on za Zapad bio dašak vjetra. Dodik zna da su Srbi rusofili i zato ide u Rusiju, ali nikakvog ekonomskog dobitka nema za RS. Bio sam i ja prije nekoliko godina na forumu u Sankt Peterburgu i svjedočio sam kako je izgledao razgovor Dodika sa Putinom. Sastali su

se na hodniku, nisu bili zajedno ni 10 minuta i samo se slikao sa Putinom. Osim jeftinih političkih poena nijedna Dodikova posjeta Rusiji nije imala ekonomski dobitak za građane RS.

Dodik tvrdi da je dogovorio da cijena ruskog plina ostane ista?

On je to obećao i prije pola godine kad nije bila objavljena nijedna fotografija sa navodnog sastanka sa Putinom. I onda je gas poskupio. Ja tom čovjeku ništa ne vjerujem. Ne bih bio u Dodikovoj koži. Njemu je ništa obećati i slagati, ali ne ide to baš sa krupnim, velikim svjetskim igračima. On je obećao ljudima sa Zapada da ga puste još četiri godine da vlada u Predsjedništvu i onda ćemo ući u NATO.

Bosna i Hercegovina mora voditi mudru politiku i ne treba se svrstavati ni na jednu stranu. Rusi nam mogu zatvoriti plin. Ja vozim auto na plin. Cijena plina je poskupila 400 posto u odnosu kada sam ga kupio.

Hoće li biti nešto od briselskog dokumenta?

To će biti isto kao sa ukidanjem akciza i Zakonom o PDV-u. Na nešto neće pristati HDZ, na drugo SDA ili SNSD. Dok ne otjeramo korumpirane političare sa scene ne možemo očekivati da poštuju bilo kakav dogovor. Na mnoge stvari su se oni obavezali i nijednu nisu ispunili. Dodik se boji da će se njemu ponoviti isti scenario kada je došao na vlast.

Vaše mišljenje o kandidaturi Vojina Mijatovića za člana državnog predsjedništva iz reda srpskog naroda?

Vojin Mijatović je kandidat SNSD-a. Sve što radi on i neprijateljski SDP prema opoziciji u RS skupo će koštati SDP. On priča o građanskoj BiH i to upravo odgovara Dodiku. Dosta je igrao sa Izetbegovićem pa sada igra sa Mijatovićem. Morate znati da je Mijatović 20 godina bio desna ruka Dodika. On je pravosudno osuđen u Banjaluci i njima trebaju takvi ljudi koji su bili osuđeni, promijenili četiri, pet stranaka. Zamislite da Mijatović ekavicom priča kao Bosanac o Bosni i Hercegovini, pokušava odvući dio bošnjačkih glasova koji bi inače glasali za opoziciju. On zavodi dio Bošnjaka povratnika kao bi Dodik pobjedio u RS. Ovo je pokazalo da SDP nije ništa drugačiji od SDA.

Reći ću vam jednu ekskluzivu. Mijatović nije bh. patriota. Kada je išao u Kinu sa Đombićem bio je takav Srbenda da je tražio sa stola se skini zastava Bosne i Hercegovine, da ostane samo zastav Republike Srpske. Tada je bio veliki srpski patriota.

 

Foto:Arhiv