Vukanović nazvao Schmidta "smećem" i uvredljivo poručio strancima: Ausweis

protesti

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović je večeras na protestima opozicije u Banjoj Luci uvredljivo govorio o visokom predstavniku Christianu Schmidtu - nazvao ga je "smećem".

Foto: BN televizija

Protesti su održani, jer opozicionari smatraju da je Jelena Trivić (PDP), a ne Milorad Dodik (SNSD) pobjednik izbora za predsjednika Republike Srpske. Prvo su se okupili u parku "Mladen Stojanović", potom su šetali gradskim ulicama, a obraćanja su bila u centru grada. Među onima koji su se obratili bio je i Vukanović.

"Ovo će biti duga borba, ali će svaki građanin biti uspravan i slobodan. Što bi rekao Veja Ilić: 'Da su malo kraduckali, ali ovo je sve granice prešlo'. Ako budu glasove brojali još dva dana, preći će me Nešić i Selak", rekao je.

Zatim se obratio visokom predstavniku i drugim međunarodnim predstavnicima u Bosni i Hercegovini.

"Od 1914. do 1918. te od 1941. do 1945. na ovim prostorima poginulo je milion ljudi da ne bi bili pod njemačkom čizmom. Želim se posebno obratiti onom galajtneru koji je rekao da je bilo malih nepravilnosti, onom smeću koje se zove Chrisitan Schmidt: Idi u Njemačku, pa broj izbore godinu dana, sram te bilo. Neće nama stranci krojiti sudbinu. Vidite kako šute u Američkoj i Britanskoj ambasadi. Sve ih je kupio da bi se prodala Elektroprivreda i da ostave ljušturu. Neće nam stranci krojiti sudbinu. Narod mora poslati poruku onom smeću iz Evrope: Ausweis", izjavio je Vukanović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istakao da "hoće da se otvore famozne vreće i da se ustanovi istina". Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je poručio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da "posluša narod i prebroji glasove".

Od početka do kraja protesta uzvikivano je: "Mile, lopove". Protestima je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a incidenata nije bilo. Opozicionari su izrazili nezadovoljstvo na ulicama nakon što su jučer, 5. oktobra, predali zahtjev CIK-u da se ponovo prebroje glasovi za predsjednika RS-a i kao cilj su istakli to da se ponovo održe izbori za entitetskog predsjednika.

Vladajući su poručili da im ponovno brojanje glasova nije prihvatljivo, jer smatraju da tokom izbornog procesa nije bilo većih nepravilnosti. Prema zvaničnim izbornim rezultatima, Dodik je u prednosti ispred Trivić.