Vukanović (opet) o Dodiku: Mali Baja(zit) se zaigrao, pa sad kleči pred Amerikancima

asd
Od formiranja Vojske RS-a ostala je inicijativa za smanjenje broja pripadnika OS BiH

Do prije nekoliko mjeseci MIlorad Dodik je otvoreno najavljivao otcjepljenje RS-a od BiH. Nakon toga je, umjesto o otcjepljenju, počeo govoriti o vraćanju nadležnosti. Formiranje entitetske vojske, carine, agencije za lijekove i drugih institucija koje sada djeluju na državnom nivou, blokada kasarni, protjerivanje državnih institucija sa teritorije ovog entiteta... Potezi su koje je Dodik najavljivao. Postavljao je i rokove. 

Međutim, nakon posjete Gabriela Escobara i Dereka Cholleta BiH ni njegove prijetnje nisu više tako izričite. Ovo njegovo "omekšavanje" prokomentarisao je i nezavisni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović.

- Poslije svakog sastanka sa Amerikancima i strancima Mali Baja(zit) je sve ponizniji i poslušniji, sve je više borbe za otadžbinu Bosnu i Hercegovinu i njenu funkcionalnost i zaklinjanja da smo ga svi pogrešno čuli i razumjeli jer se on navodno nikada nije zalagao za nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku.

Tako se danas poslije sastanka sa Amerikancima zakleo na vjernost i odanost svojim mentorima koji su ga doveli i održali na vlasti, te zatražio oprost što je nekad malo više nestašan nego što oni mogu da trpe. Poslije samo mjesec dana borba za povratak Vojske Republike Srpske pretvorila se u inicijativu za smanjenje broja vojnika u Oružanim snagama BiH, što je jasno priznao u odgovoru na pitanje novinara Avde Avdića, a od ranije najavljenih blokada kasarni i granice – ni traga, ni glasa.

Sada je još jasnije zašto se odustalo od Posebne sjednice i izmjene seta zakona, koje su bile najavljene za početak novembra, a mali Baja(zit) nije krio strah zbog sankcija, jer se previše zaigrao i prešao crvenu liniju. Jasno je i danas pokazao da je spreman da trguje Republikom Srpskom, njenim narodom i resursima, kako bi kupio vrijeme i produžio crne godine svoje tiranije.

No, svi pokušaji bijelog pranja od afere bijeli prah, žrtvovanje nesretnog Šmrkala, kao i ranije puštanje niz vodu Pavlovića, klečanje pred Amerikancima i zaklinjanje na vjernost, spremnost na nove kapitulacije i izdaje neće mnogo pomoći jer je car go, a sloboda tako blizu, napisao je Vukanović u svom komentaru.