Washington uoči Bidenove inauguracije pretvoren u tvrđavu (FOTO)

.
Značajno prisustvo Garde zatražila je Tajna služba koja želi spriječiti ponavljanje nasilja koje je izvršila rulja pristalica predsjednika Donalda Trumpa u svom napadu na američki Kapitol prije dvije sedmice

Federalni istražni biro (FBI) je već izvršio sigurnosne provjere svih naoružanih pripadnika Nacionalne garde raspoređene po Kapitolu i ulicama Washingtona, kako bi pomogli u osiguranju predsjedničke inauguracije u srijedu, tražeći bilo kakve potencijalne prijetnje iznutra, kazao je jedan od obrambenih zvaničnika.

Sada u gradu ima 21.500 pripadnika nacionalne garde koji su stigli iz svih 50 država i tri teritorije, a do srijede će pojačati broj na 25.000 u onome što garda naziva Operacijom kapitalni odgovor. Desetine kontrolnih punktova za vozila, kilometri zaštitne ograde i betonske barijere i naoružani pripadnici snaga sigurnosti daju Washingtonu izgled tvrđave.

 

Značajno prisustvo Garde zatražila je Tajna služba koja želi spriječiti ponavljanje nasilja koje je izvršila rulja pristalica predsjednika Donalda Trumpa u svom napadu na američki Kapitol prije dvije sedmice.