fbpx Western sedla iz Orašja za svjetsko tržište

Western sedla iz Orašja za svjetsko tržište

Home

Western sedla iz Orašja za svjetsko tržište


"U zadnje vrijeme se ova sedla sve više traže i u našoj zemlji, a očekujem da će se taj uzlazni trend nastaviti", kazao je Mijić.

Kompanija JD Saddlery jedina je u Bosni i Hercegovini, a najvjerovatnije i na cijelom području bivše Jugoslavije, koja se bavi proizvodnjom sedala, a nalazi se u Orašju. Ne prave oni obična sedla, već western sedla koja su, kako nam je kazao direktor firme Ivo Mijić, za duga jahanja, za uživanje u prirodi, a da bi nam bolje objasnio razliku između običnog i western sedla, uporedio ih je sa trkaćim motorom i čoperom.

 

Dobar potez

- Ovim poslom se bavimo od 2007. godine. Ideja za otvaranje jedne ovakve firme je došla iz neformalnih razgovora između privrednika Posavskog kantona i predstavnika jedne agencije iz Njemačke, nakon čega je vlasnik kompanije odlučio da dođe u Orašje.

Foto: akta.ba - Western sedla iz Orašja za svjetsko tržište - ČEKA ENGLESKI PREVOD

Dvoumio se između otvaranja firme u Rumuniji i u BiH, ali se na kraju odlučio za našu zemlju, zbog čega smo jako sretni, kazao nam je Mijić.

Deset godina, koliko ova firma postoji u BiH, dovoljno je da bi se moglo reći kako je otvaranje firme ovdje bio dobar potez, a zadovoljni su i vlasnik kompanije i svi radnici, a već su počeli praviti planove i za narednih deset godina.


- Radimo dosta na promociji, a naš cilj sada je da se pozicioniramo na tržištu jugoistočne Evrope. S obzirom na to da naša matična firma prodaje sedla u Njemačkoj, Holandiji, Engleskoj, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Americi, nismo htjeli da im budemo konkurencija, nego želimo da mi prodajemo sedla na ovom tržištu, te na tržištu Turske i možda nekih arapskih zemalja, kazao je Mijić, koji je svoja sedla predstavio i na nedavno održanom Sajmu gospodarstva u Mostaru.

Svako sedlo zahtijeva određeni proces proizvodnje, a da bi se napravilo jedno dobro sedlo, potrebno je mnogo truda. Naime, kožu koju koriste dobijaju iz Meksika, to je štavljena goveđa koža od prirodnog materijala, koju sijeku mašinama na komade, a nakon toga se lijepi koža na kostur od sedla. Imaju dvije različite vrste kostura, drveni i plastični, a nakon lijepljenja kože, lijepi se i spužva, nakon čega se sve to šije, gravira... Kako je kazao Mijić, 12 zaposlenih za jedan dan napravi tri sedla u prosjeku.

 

Veća potražnja

- U zadnje vrijeme se ova sedla sve više traže i u našoj zemlji, a očekujem da će se taj uzlazni trend nastaviti, jer se western sedla koriste u školama jahanja, a to je sve popularnije i kod nas. U narednom periodu ćemo dosta raditi i za američko tržište, ali nam je svakako cilj da napravimo pomake na tržištu jugoistočne Evrope, da se proširimo na nova tržišta. Ostaćemo u Orašju, gdje ćemo u narednom periodu vjerovatno i malo proširiti kapacitete, ali ćemo sa tim ići postepeno, kazao je Mijić.

Foto: akta.ba - Western sedla iz Orašja za svjetsko tržište - ČEKA ENGLESKI PREVOD

Cijena jednog sedla varira i kreće se od 1.200 do 1.500 eura, a ima i onih od po 2.000 eura, sve ovisno od modela, a u firmi JD Saddlery dopuštaju i kupcima da utiču na izgled sedla koje naručuju.

 

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 11/04/2017 - 22:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top