WHO: Nema dokaza da je novi soj korona virusa opasniji

Who
Zasad djeluje da će novi tip COVID-19 teško utjecati na efikasnost vakcina, rekla je Sylvie Briand, jedna od direktorica WHO-a.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nema dokaza da će novi soj korona virusa dovesti do povećane smrtnosti, izjavila je jedna od direktorica te organizacije Sylvie Briand.

“Virusi se mijenjaju i ovo što se sada dogodilo nije veliko iznenađenje. U namjeri da odredimo da li će mutacija imati utjecaj na ljudsko zdravlje, morat ćemo napraviti dodatna istraživanja u laboratoriji. U ovom trenutku ne vidimo promjenu u procentu smrtnosti”, rekla je ona za francusku BFM televiziju, prenosi Tanjug.

Dodala je da su potrebna istraživanja i na temu da li će novi soj utjecati na efikasnost vakcina protiv COVID-19.

Novi soj virusa i efikasnost vakcine
“Za sada djeluje da će novi tip COVID-19 teško utjecati na efikasnost vakcina. Vjerujem da će mjere koje su preduzete u Velikoj Britaniji utjecati na to da se zaustavi širenje nove vrste virusa do masovne vakcinacije građana”, poručila je Briand.

Velika Britanija je, s više od 67.000 žrtava, jedna od najpogođenijih evropskih zemalja korona virusom.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su u subotu da bi se novi soj korona virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji mogao brže širiti među populacijom, istaknuvši da još uvijek nastoje utvrditi je li on smrtonosniji.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je, govoreći o novom soju korona virusa, istakao da je on “možda 70 posto zarazniji od starog soja, originalne verzije bolesti”.