WHO: Pet dolara po osobi godišnje i nikada ne bismo imali pandemije

asd
GPMB, tijelo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje 2019. stalno upozoravalo da svijetu prijete pandemije, objavilo je izvješće za ovu godinu. Neka od najdramatičnijih mjesta potpisuje bivša glavna tajnica WHO-a Gro Harlem Brundtland.

U izvještaju (koji možete skinuti u skraćenom obliku odavde), tablično se uspoređuju troškovi pandemija COVID-19.

Navodi se da su dosadašnji troškovi već prešli 11.000 milijardi dolara, te da se očekuje još 10.000 milijardi dolara. U istoj tablici nasuprot tome, pod kategorijom "investicije u spremnost" stoji: "Dodatnih 5 dolara po osobi godišnje."

WHO je povodom objave izvještaja na Twitteru objavio da bi za nadoknaditi dosadašnje gubitke ekonomije u svijetu zbog pandemije COVID-19, trebalo 500 godina uplaćivati onoliko novca koliko se sada uplaćuje za podizanje spremnosti svijeta da se odupre pandemijama i širenjima bolesti.

Nasuprot tome, kazala je Gro Harlem Brundtland u prijenosu uživo vodećih ljudi WHO-a, pandemije bi se mogle sasvim spriječiti ulaganjem pukih pet dolara po stanovniku svijeta godišnje.

Gro Harlem Brundtland Svjetsku zdravstvenu organizaciju vodila je od 1998. do 2003., a prije toga bila je, kao istaknuta članica Laburističke stranke, premijerka Norveške u tri navrata.

"Posljedice pandemije COVID-19 pokazale su se gorima nego što smo mogli i pretpostaviti", kazala je u prijenosu na kanalima WHO-a.

"Hoće li se ponoviti? Vjerojatno da", kazala je, ako se ništa ne promijeni.

Ona se inače u međunarodnim stručnim i političkim krugovima istaknula kao utjecajni promotor održivog razvoja.

"Troškovi prevencije pandemija brojali bi se u milijardama dolara", kazala je, "ali troškovi ove pandemije broje se u bilijunima."

Do danas je u svijetu od COVID-19 umrlo 925.284 ljudi.

Izvor: