WHO: 'Riskantno razdoblje' za Europu koja otvara škole

.
Europa s novom školskom godinom ulazi u "riskantno razdoblje" i dok nema dokaza da su učionice odigrale značajnu ulogu u širenju koronavirusa, sve je više dokaza da mladi inficiraju starije na društvenim događanjima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

Brojne europske zemlje zabilježile su tijekom ljeta rekordan broj slučajeva covida-19 među mladima, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu na konferenciji za novinare.

 

"Mladi neće umrijeti od gripe, ali to je tornado dugog repa...U jednom trenutku, mladi će u zimsko doba biti u bliskijem kontaktu sa starijom populacijom", dodao je.

 

S obzirom da dolazi zima, savjetovao je da se stariji ljudi zaštite cjepljenjem protiv gripe jer se u tom godišnjem dobu očekuje više hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

 

Upitan mogu li škole postati žarišta infekcije, Kluge je rekao da će 53 europske članice WHO-a o tome razgovarati na sastancima 31. kolovoza i sredinom rujna.

 

"Ne možemo otvoriti društva a da najprije ne otvorimo škole", rekao je. "Ključno je da to uvelike ovisi o prijenosu u zajednici. Osnovne mjere moraju se primjenjivati posvuda".

 

"Poznato je da škole nisu bile glavni izvor epidemije. Sve više studija potvrđuje da djeca imaju ulogu u prijenosu, ali to je daleko više povezano s društvenim događanjima", istaknuo je Kluge.