WMO: Zagađenje manje, ali klimatske promjene nisu zaustavljene

suša
Privremeno smanjenje emisija plinova nije zamjena za održivu klimatsku akciju, poručuju iz organizacije.

 

Moguće smanjenje emisije plinova s efektom staklenika zbog mjera radi zaustavljanja pandemije korona virusa neće biti dovoljno da se zaustave klimatske promjene, saopćila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Moramo pokazati istu odlučnost i jedinstvo protiv klimatskih promjena kao protiv bolesti COVID-19", rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Pandemija je možda izazvala najveći godišnji pad emisije ugljik-dioksida od Drugog svjetskog rata, mada WMO upozorava da je izlazak iz krize i ranije bio vezan za povećanje emisije u odnosu na period prije krize, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prelazak na zelenu ekonomiju

"COVID-19 možda je rezultirao privremenim smanjenjem emisija plinova s efektima staklenika, ali to nije zamjena za održivu klimatsku akciju", navela je agencija povodom Dana Zemlje, koji se obilježava 50. put.

WMO poziva vlade da razmotre stimulativne pakete pomoći za prelazak na zelenu ekonomiju.

U izvještaju WMO-a o globalnoj klimi navodi se da preliminarni rezultati ukazuju na to da je period od 2015. do 2019. bio najtopliji petogodišnji period otkad postoje mjerenja i da je globalna prosječna temperatura porasla za 1,1 Celzijev stepen u odnosu na predindustrijski period.