WP: Trump sagradio zid i postao zarobljenik naroda

tramp
Nova crna ograda oko Bijele kuće otkriva činjenicu da predsjednik SAD-a djeluje iz straha, a ne iz snage, piše 'Washington Post'.

 

Američki predsjednik Donald Trump napokon je dobio svoj zid, ali ne na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država s Meksikom, kako je želio, već oko Bijele kuće, kako bi ga zaštitio od demonstranata, piše američka novinarka Karen Tumulty.

U članku u listu Washington Post ona piše kako je teško zamisliti prikladniju metaforu za Trumpov predsjednički mandat od transformacije Bijele kuće u utvrdu.

Napomenula je da, uprkos Trumpovom hvalisanju oko moći i dominacije, nova višeslojna crna ograda, koja je prošlog četvrtka postavljena oko Bijele kuće, otkriva da predsjednik djeluje iz straha, a ne iz snage.

Iako su demonstranti koji se noću okupljaju na ulici preko puta Bijele kuće uglavnom mirni, piše kolumnistica, Trump je postavio barijeru koja ga razdvaja od te gomile i boli koju ona osjeća zbog ubistva Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je preminuo nakon policijskog hapšenja u Minneapolisu.

Tumulty ironično pita koji su naredni Trumpovi koraci nakon ograde koju je postavio oko Bijele kuće?

Poput utvrda tiranskih vladata 

Hoće li možda iskopati jarak pun krokodila i zmija, kao što je to jednom predložio kako bi se spriječio prelazak migranata u SAD preko granice od gotovo 2.000 kilometara s Meksikom?

Rekla je da je ograda slična utvrdama koje su tiranski vladari izgradili u zemljama trećeg svijeta kako bi se zaštitili od reakcija ozlojađenog naroda i da to ne nalikuje na Bijelu kuću, koja je "kuća naroda" i koja je stoljećima simbolizirala sjedište predsjednika odgovornog pred narodom koji ga je izabrao.

Autorica članak zaključuje riječima da će Trump jednog dana možda moći vidjeti istinu koja je svima postala očigledna, da je predsjednik - koji se mora skloniti iza ograde i barijere jer se osjeća ugroženo od svojih građana - zarobljenik naroda, a ne njegov vođa.

Čuvari Bijele kuće pojačali su sigurnosne mjere u njenom okruženju prošlog četvrtka, kada su postavljene cementne barijere i ograda oko ulaza u park nasuprot predsjedničke rezidencije.

Glasnogovornik službe koja se brine za sigurnost predsjednika najavio je zatvaranje nekih ulaza koji vode u rezidenciju, naglašavajući da je demonstrantima dopušteno održavanje demonstracija.