YouTube će izbrisati sav obmanjujući sadržaj o rezultatima američkih izbora

yt
Kalifornijska kompanija precizira da je politika u skladu s onom koju je primjenjivala tokom prethodnih izbora.

 

YouTube će od srijede brisati svaki sadržaj o "masovnim prijevarama i pogreškama" koje su izmijenile ishod američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, objavio je taj internetski servis za razmjenu videozapisa. 

Kritičari Youtubea već dugo pozivaju kompaniju da prestane prenositi dezinformacije, odnosno videozapise kojima je svrha potkopati povjerenje u rezultate izbora, prenijela je Hina novinski izvještaj AFP-a.

"Dovoljno država je potvrdilo svoje izborne rezultate kako bi se potvrdio novoizabrani predsjednik. Zato ćemo početi micati sadržaje objavljene danas, ili bilo kada kasnije, koji zavaravaju ljude tvrdeći da je bilo masovnih prijevara koje su promijenile ishod američkih predsjedničkih izbora 2020.", navodi YouTube na svom blogu u srijedu.

Tvrdnje o softverskim greškama

Kalifornijska kompanija precizira da je ta politika u skladu s onom koju je primjenjivala tokom prethodnih američkih izbora. 

Bit će povučeni videozapisi u kojima se tvrdi da je kandidat predsjedničkih izbora pobijedio zahvaljujući masovnim softverskim programskim greškama i pogreškama u prebrojavanju listića.

Na izborima za predsjednika SAD-a pobijedio je kandidat Demokrata Joe Biden, no kandidat Republikanaca Donald Trump odbija priznati poraz, optužujući demokrate za izborne prijevare.