Radončić i Auweraert: Za 24 hiljade migranata utrošeno 20,6 miliona EUR

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano i o jačanju saradnje i provođenju zajedničkih projekata dvije institucije, posebno u rješavanju migrantske situacije u BiH.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Auweraert izvjestio je Ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i pomoćnicu ministra Murvetu Džaferović o utrošku sredstava za pomoć migrantima u BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano i o jačanju saradnje i provođenju zajedničkih projekata dvije institucije, posebno u rješavanju migrantske situacije u BiH, prenosi N1.

"Van der Auweraert ovom prilikom predao je izvještaj IOM-a o trenutnoj situaciji i broju migranata u BiH, kao i pregled utroška donatorskih sredstava od 2018. do 2020. godine", saopštili su iz Ministarstva. 

U Izvještaju stoji da je od juna 2018. godine do decembra 2019. IOM primio 30.798.032 EUR, u istom periodu potrošeno je nešto više od 20 miliona EUR (20.657.061 EUR), te da je na raspolaganju ovoj međunarodnoj organizaciji ostalo nešto više od deset milijardi EUR.

Takođe, navedeni su i donatori, a najveći je Evropska unija koja je donirala nešto više od 37 miliona evra. Pored EU sredstva za pomoć migrantima donirali su i Razvojna banka Savjeta Evrope, Katarska Humanitarna organizacija te ambasade Velike Britanije i Švedske. Iz IOM-a izvještavaju da je tokom 2019. godine u službenim prihvatnim centrima bilo smješteno 24,078 migranata.

Izvor: