Sud odlučio: "Za dom spremni!" je iz fašističkog doba, ali ne vrijeđa nikoga

On je nezadovoljan mišljenjem Ustavnog suda da je "Za dom spremni!" pozdrav iz ustaške Nezavisne Države Hrvatske i poručuje da to samo pokazuje da je ovaj sud "smokvin list politike"

ZAGREB - Kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson može da nastavi sa izvođenjem svoje pjesme "Bojna Čavoglave", koja uključuje ustaški pozdrav "Za dom spremni!", jer u njemu nema ničega što remeti javni red i mir ili podstiče na nacionalizam, odlučio je Prekršajni sud u Karlovcu.

Nakon što se policija nije žalila na oslobađajuću presudu Prekršajnog suda u Slunju, Tompson je i pravosnažno oslobođen optužbe da je lani izvođenjem pjesme "Bojna Čavoglave" sa pozdravom "Za dom spremni!" podsticao mržnju na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Sud je utvrdio da je pjesma "Bojna Čavoglave" Tompsonovo autorsko djelo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim stanicama u izvornom obliku, te da pregledom snimka koncerta "nije utvrđeno da je izvođenje navedene pjesme izazvalo ili bilo propraćeno incidentom bilo koje vrste".

Tompsonov advokat Davorin Karačić optužio je neke medije da insistiraju na tome da "Za dom spremni!" predstavlja "fašistički pozdrav u fašističkom okruženju" i ocijenio da je "novinarstvo u Hrvatskoj na nivou pete kolone".

On je nezadovoljan mišljenjem Ustavnog suda da je "Za dom spremni!" pozdrav iz ustaške Nezavisne Države Hrvatske i poručuje da to samo pokazuje da je ovaj sud "smokvin list politike".

Sudija Nada Turkalj navela je u obrazloženju presude da izvođenjem te pjesme sa pozdravom "Za dom spremni!" Tompson nije podsticao mržnju na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske i njene fašističke ideologije.

"Izvođenje nije proizvelo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama koje bi uznemiravale građane kako na koncertu, tako ni šire.

Uvažavajući dokaze, nije utvrđeno da je Marko Perković glasnim pjevanjem podsticao mržnju na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti, budući da se tekst `Za dom spremni!` koristio kao sastavni dio pjesme `Bojna Čavoglave`, pa ga je sud oslobodio optužbe", rekla je ona.