Za Dom zdravlja u Stocu i Medžlis IZ Općina Centar izdvojila 17 hiljada KM

U prostorijama Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje protokola, odnosno ugovora o dodjeli finansijskih sredstava za potrebe Doma zdravlja Uzunovići, kao i za Medžlis Islamske zajednice u Stocu.

U prostorijama Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje protokola, odnosno ugovora o dodjeli finansijskih sredstava za potrebe Doma zdravlja Uzunovići, kao i za Medžlis Islamske zajednice u Stocu.

U ime Općine Centar pomenute dokumente je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom kazao kako Općina Centar finansira projekte prvenstveno namijenjene građanima, a posebno povratnicima u Stolac bez obzira na ime i naciju.

"Koliko naše finansijske mogućnosti budu dozvoljavale namjeravamo nastaviti podržavati ovakve projekte, posebno zbog održivog povratka na ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Imamo namjeru tokom ove ili početkom naredne godine izdvojiti sredstva za nabavku još nekih medicinskih aparata ili opreme za Dom zdravlja Uzunovići. Osim navedenog, imamo namjeru da za 30 učenika iz Stoca obezbijedimo kompletan školski pribor, knjige i ruksake, te stipendije za školovanje", objasnio je načelnik Ajnadžić.

Za potrebe Doma zdravlja Uzunovići iz budžeta Općine Centar je izdvojeno 10.000 KM za sufinansiranje nabavke neophodne medicinske opreme. U ime ove medicinske ustanove protokol je potpisala direktorica Mirjana Radovanović koja se u ime svog ljekarskoj tima i pacijenata zahvalila na ovoj donaciji Općine Centar. 

"Donirani novac ćemo iskoristiti za kupovinu defibrilatora i EKG aparata koji su nam potrebni kako za rad u ambulanti tako i za rad na terenu. To nam je od velike važnosti, jer postojeća aparatura je dosta dotrajala. Površina naše općine je velika i imamo oko 2.500 pacijenata, uglavnom starije životne dobi, tako da će ova oprema biti u upotrebi gotovo svakodnevno. Od prioriteta za našu ambulantu u Stocu, odnosno u Uzunovićima, jeste nabavka sanitetskog vozila koje će zamijeniti postojeće, koje je skromno opremljeno, te nabavka nove medicinske opreme za naš Dom zdravlja", kazala je direktorica Radovanović. 

Drugi ugovor je potpisan za sufinansiranje realizacije projekta ugradnje sistema grijanja i hlađenja u Sultan Selimovoj ili Carevoj džamiji u Stocu, za šta je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila iznos od 7.000 KM. 

U ime Medžlisa Islamske zajednice Stolac ugovor je potpisao predsjednik Izvršnog odbora Orhan Tikveša. Pomenuti Medžlis iz Stoca je uputio zahtjev za sufinansiranje ovog projekta na javni poziv koji je objavila Općina Centar za pomoć općinama, vjerskim institucijama, nevladinim organizacijama i pojedincima u svrhu održivog povratka. Kako je navedeno u zahtjevu, dio sredstava su prikupile džematlije, a kako se radi o povratničkoj populaciji, koja je većinom nezaposlena, obratili su se Općini Centar za pomoć, koja je odobrila izdvajanje navedenih finansijskih sredstava. 

"Postavljanje novog sistema za grijanje i hlađenje je u završnoj fazi i zahvaljujući donaciji Općine Centar i načelniku Ajnadžiću možemo zatvoriti finansijsku konstrukciju i ispuniti svoje obaveze prema izvođaču radova. U samoj džamiji je postavljen sistem grijanja tokom njene obnove, koji nije davao željene rezultate. Kako smo u Hercegovini, gdje su tokom većeg dijela godine visoke temperature, odlučili smo da u jenom sistemu uvedemo i grijanje i hlađenje, jer u našoj centralnoj gradskoj džamiji imamo tokom godine veliki broj vjernika, što domicilnog stanovništva, što turista koji prolaze ili posjećuju Stolac", objasnio je Tikveša. 

Sultan Selimova ili Careva džamija sagrađena 1519. godine u samom centru grada je srušena 22. augusta 1993. godine od strane ekstremnih snaga HVO-a. 

Obnovljena je i zvanično otvorena 22. augusta 2003. godine. Odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH od 06. maja 2003. godine ova džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.