Za dva dana utrošeno 4.100 vakcina koliko je bilo planirano po jednom danu

.

Drugi dan masovne vakcinacije u Sarajevu prošao je sa još manje građana nego u subotu. Danas je do 17 sati utrošeno 1.590 vakcina, a bilo je planirano 4.000 vakcina. Vakcinacija se vrši vakcinama AstraZeneca.

Prvog dana je utrošeno 2.470 doza, a nakon početne jutarnje gužve oko 13 sati ispred dvorane Zetra nije više bilo nikoga. Nešto veći broj građana stigao je na vakcinaciju u kasnim popodnevnim satima. 

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog procesa vakcinacije, razloge možda treba tražiti u više faktora. Skromna kampanja o važnosti vakcinacije, godišnji odmori, ograničenje na jednu vrstu vakcine (mnogi žele da izaberu vakcinu), do nesnosnih vrućina koje vladaju proteklih dana.

Ne treba smetnuti s uma da je veliki broj građana Sarajeva iskoristio mogućnost i vakcinisao se već u susjednoj Srbiji. Tačan broj osoba koje su vakcinisale u Srbiji, ali i Hrvatskoj koje je nedavno pružila tu mogućnost za strane državljane nije poznat nadležnim institucijama.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je istaknuto kako su poduzete aktivnosti u vezi dostavljanja podataka o vakcinaciji bh. državljana u susjednoj Srbiji.

Bez tih podataka zavodi za javno zdravstvo ne mogu praviti daljnje projekcije, s obzirom da koriste samo zvanične podatke odnosne brojeve koji se nalaze u sistemu. Tako je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao da je 12 posto stanovništva starijeg od 18 godina vakcinisano sa prvom dozom, dok je sa obje doze vakcinisano 7 posto stanovništva. Ali ti podaci vjerovatno i veći uz vakcinaciju stanovništva van BiH.